Carl Rasmussen
Carl Rasmussen "Anholt Fyr" (1891) kunne ses på udstillingen i Redningshuset 21. juli. Maleren Carl Rasmussen har fået en genfødsel via forfatteren Carsten Jensens roman "Sidste rejse" (2007). Romanen handler om en malers kamp for at blive kunstner.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Billeder i Redningshuset

Redningshuset på Anholt er fra 1919, men bruges ligesom et tilsvarende hus ved byen nu ikke længere til formålet. I stedet bruges huset til udstillinger af kunst. En særlig en af slagsen varede kun en dag.
Det var et godt initiativ da Maria von der Maase Bendtsen sammen med Etly Grentzmann fra Anholt Museum fik organiseret en unik udstilling på Anholt. Den varede kun en dag nemlig den 21. juli, men blev alligevel besøgt af op mod 300 personer. Lokalet var Det Gamle Redningshus på Ørkenvej i Anholt By, der i de senere år har givet husly til adskillige kunstneres arbejder. Men på denne dag var ideen den, at fastboende og sommergæster kunne fremvise billeder, de havde i deres private hjem, side om side med værker fra Anholt Museum. Og det var spændende og gode billeder, der kom op på væggene.

Motiverne var hovedsagligt hentet fra Anholts natur og hverdag, men også portrætter kom for en dag. Hovedsagelig var der tale om olie og akvarel, og de ældste gik tilbage til 1800-tallet, da de første kunstnere kom til øen.

Det ældste billede (kopi) var Richard Turnbulls "Defeat of the Danes", der forestillede danskernes blodige nederlag i kampen for at befri øen fra den engelske besættelse den 27. marts 1811.

Mere fredelig var Andreas C. Carstensens "Byen set fra Syd" (1885), hvor Anholt By anes som en lille samling huse omkring det lave kirketårn og en enkelt mølle i det øde landskab under en høj himmel.

Carl Rasmussen

Maleren Carl Rasmussen har fået noget af renæssance gennem Carsten Jensens biografiske roman "Sidste Rejse" (2007). Carl Rasmussen besøgte Anholt omkring århundredeskiftet (hvor han malede øens altertavle), og på udstillingen var han repræsenteret ved billeder som "Anholt Fyr" (1891), "Kammerherregårdens Have" (1893) og "Vesterstrand" (1908).

Lise Jacobsens "Tjærehuset" (1962) gav et vemodigt indblik i det fiskeri, der nærmest ikke eksisterer mere som selvstændigt erhverv på øen, ligesom et Exner motiv som "Skydebanen" (1968) mindede om, at der engang blev drevet landbrug her. Men frodigheden i Ole Bergs "Stephen under et frugttræ" (ca.1950), kan sagtens genfindes i nutidens anholterhaver.

Det var en udstilling, hvor de besøgende talte sammen om deres oplevelser. De lidt ældre kunne således udveksle minder fra sejladser med m/s "Vera" foran Carl Schwenns dejlige maleri fra 1953 af dette gode skib i København. Dengang var der faktisk en direkte forbindelse til Danmarks mest afsides liggende ø fra Slotsholmen.

En dejlig dag og en rigtig god ide, der sikkert kunne tages op andre steder i det danske sommerland!

Publiceret: 29. Juli 2009 10:30

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Lokalavisen Norddjurs

ANNONCER
Se flere
Politiken
Seneste nyt
Ekstra Bladet
Seneste nyt
Jyllands-Posten
Seneste nyt
ERROR: Macro disqus is missing!