Syddjurs borgmester Ole Bollesen (S) tror ikke på en SV-regering, men han erkender også, at der efter valget kan opstå en parlamentarisk situation som kan gøre det nødvendigt at tænke i de baner. Foto: Syddjurs Kommune

Syddjurs borgmester Ole Bollesen (S) tror ikke på en SV-regering, men han erkender også, at der efter valget kan opstå en parlamentarisk situation som kan gøre det nødvendigt at tænke i de baner. Foto: Syddjurs Kommune

FV 2019: Bollesen vil ikke anbefale SV-regering

Syddjurs borgmesteren synger ikke med i det kor af borgmesterkolleger, der har foreslået de to store i dansk politik at danne regering efter valget 5. juni, men han udelukker ikke, at det kan blive nødvendigt grundet et grumset valgresultat

Af
Lars Norman Thomsen

FV 2019 Flere borgmestre fra både Socialdemokratiet og Venstre har på det seneste været ude og foreslå, at de to gamle magtpartier, der historisk og ideologisk altid har været hinandens modsætninger, besinder sig og danner regering, når vælgerne har talt 5. juni.

Det gælder for blandt andre S-borgmester Birgit Hansen, Frederikshavn, og Venstre borgmestrene Jesper Frost Rasmussen, Esbjerg, og Lars Krarup, Herning.

Syddjurs borgmester Ole Bollesen har ikke blandet sig i debatten:

"Det tilkommer ikke en provinsborgmester fra en mindre kommune på Djursland at give min formand gode råd om regeringsdannelsen efter valget, og jeg er heller ikke tæt nok på til at ville gøre det."

Vigtigt med reelt valg

Ole Bollesen er principielt tilhænger af, at vælgerne før et valg har et tydeligt billede af forskellene partierne imellem.

Del jer efter anskuelser, sagde Viggo Hørup, og uddyb stedse forskellene, så man kan se forskel på skæg og snot.

Bollesen er enig:

"For demokratiets skyld skal der være et reelt valg og dermed reel indflydelse for vælgerne."

"Jeg har altid sagt, at de forskelle, der er i politiske holdninger, skal vi have frem i lyset, hvad enten vi taler om lands- eller lokalpolitik."

Samlingsregering

Socialdemokratiet går til valg på en ren S-regering, men partiformand Mette Frederiksen er presset af ultimative krav fra sine nærmeste - Radikale Venstre, SF og Enhedslisten - der forlanger lempelser i udlændingepolitikken og en ny retning i den økonomiske politik, der både afviger fra VLAK-regeringens og før da, Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon-tiden, hvor duoen omdannede Danmark til et aktieselskab.

På den borgerlige fløj er statsminister Lars Løkke Rasmussen presset af de to nye, Rasmus Paludans Stram Kurs og Nye Borgerlige, som på udlændingeområdet og i forhold til internationale konventioner har en politisk opfattelse, der får selv en rutineret statsminister til at holde sig vågen om natten.

"Jeg er enig i, at det politiske billede i denne valgkamp med 13 opstillingsberettigede partier og særdeles aggressive yderfløje er særdeles mudret," siger Ole Bollesen.

"Netop yderfløjenes fremkomst er også grunden til, at flere af mine borgmesterkolleger foreslår en SV-regering, som jeg forstår deres udtalelser. Jeg tror nu langt fra, at det er en brugbar løsning, men jeg erkender også, at der efter valget kan opstå en parlamentarisk situation som kan gøre det nødvendigt at tænke i de baner uden, at jeg skal kloge mig yderligere på det."

Historikeren Ole Bollesen kan godt huske SV-regeringen i 1978-1979 med Anker Jørgensen som statsminister.

Denne regering er ikke gået over i historien som en af de mest succesfulde - nærmere tværtimod. Mistroen og tilliden de to partier imellem var simpelthen for stor til, at regeringen holdt meget længere end et år.

Publiceret 15 May 2019 12:20