Syddjurs er kravlet helt til tops i Superligaen for byggesagsbehandlingstider, viser ny undersøgelse fra Dansk Byggeri. Genrefoto

Syddjurs er kravlet helt til tops i Superligaen for byggesagsbehandlingstider, viser ny undersøgelse fra Dansk Byggeri. Genrefoto

Byggetilladelser: Syddjurs topper superligaen

Syddjurs Kommune er en af de hurtigste i hele Danmark til at ekspedere byggetilladelser

Af
Lars Norman Thomsen

I Syddjurs tager det i gennemsnit 12 dage for kommunen at sagsbehandle en byggetilladelse, mens det på Samsø tager 85 dage og i Silkeborg 58 dage at få grønt lys til at stikke spaden i jorden, viser en ny opgørelse.

En ny opgørelse fra Dansk Byggeri viser, at der er stor forskel på, hvor langt tid det i gennemsnit tager for kommunerne at sagsbehandle en byggetilladelse. Opgørelsen omhandler både erhvervsbyggeri og boligbyggeri.

"Syddjurs er en af de hurtigste i hele landet til at sagsbehandle byggesager. Det er flot, og jeg ved, at kommunen gennem flere år har arbejdet med at forbedre sagsbehandlingstiden, og det har givet bonus. Desværre er Samsø en af landets langsomste, og det er ærgerligt. I mange af vores østjyske kommuner nærmer vi os en sagsbehandlingstid på to måneder, og det er simpelthen for lang tid. Der bliver bygget meget i Østjylland, og derfor er det vigtigt, at kommunerne leverer hurtig og effektiv sagsbehandling, så ingen byggerier bliver forsinket af lang sagsbehandlingstid," udtaler formand for Dansk Byggeri Østjylland, Michael Ancher i en pressemeddelelse.

Eneste i Østjylland

Ventetiden er opgjort fra den dag, hvor kommunerne har modtaget alle de oplysninger, som de har brug for til sagsbehandlingen.

"Så mangelfulde ansøgninger er ikke en undskyldning for alt for lange ventetider. Generelt burde byggetilladelserne være klar på i gennemsnit 14 dage," udtaler Michael Ancher.

Syddjurs er den eneste kommune i Østjylland, der kan sagsbehandle byggetilladelser på i gennemsnit 14 dage eller mindre. I Odder er ventetiden på 33 dage, i Skanderborg 44 dage, i Hedensted 49 dage, i Norddjurs 51 dage, i Aarhus 53 dage, i Favrskov 56 dage, i Silkeborg 58 dage og på Samsø 85 dage.

Den gennemsnitlige ventetid på en byggetilladelse for kommunerne i Østjylland var i 2017 på 39 dage. I 2018 er ventetiden i gennemsnit steget til 49 dage.

"Kun Favrskov og Odder har haft held med at forkorte ventetiden, mens den desværre er steget i alle andre kommuner undtagen Syddjurs," noterer Michael Ancher, formand for Dansk Byggeri Østjylland.

Publiceret 15 April 2019 09:00