Ulv fotograferet på Norddjursland 1. september 2018. De danske ulveforskere er ret sikre på, at det er en hanulv, der blev født i 2017 i Ulfborg.

Ulv fotograferet på Norddjursland 1. september 2018. De danske ulveforskere har hidtil været ret sikre på, at det er hanulven GW900m, der blev født i 2017 i Ulfborg. Foto: Peter Albrecht og Jakob Normand.

Østjysk ulv er taget på damejagt i Tyskland

Den østjyske ulv, som stod bag et fåreangreb i Voldum kort før jul, er vandret til Tyskland, hvor den formentlig leder efter en mage

Af
Jeppe Rafn

Den ’sidste’ af de danske ulve, der for snart to år siden blev født ved Ulfborg, er vandret til Tyskland. Det drejer sig om hanulven med koden GW900m, som stod bag et fåreangreb 22. december i Voldum og som menes at være identisk med den ulv, der i et halvt års tid forinden har opholdt sig på Djursland.

Oplysningen om den danske ulvs ankomst til Tyskland kommer fra Slesvig-Holstens ’miljøministerium’, der i en pressemeddelelse fra 13. februar oplyser, at GW900m fra 12. til 20. januar har stået bag otte angreb på får i Dithmarschen, der er en kreds lige nord for Elben i Slesvig-Holsten provinsen.

Den danske ulvs DNA passer på den DNA, der er fundet ved de otte fåreangreb i Dithmarschen, så der skulle ikke være så megen tvivl om, at det ER den danske ulv, der har taget turen sydpå.

”Mit bedste bud er, at den er på jagt efter damer. Det er ved at være parringstid, og hvis den skal nå at finde en mage og få unger i ynglesæsonen, er det ved at være sidste udkald,” siger ulveforsker Peter Sunde, Aarhus Universitet.

Ulv på Djursland?

Efter ulveangrebet i Voldum forlød det ellers, at GW900m formentlig var vendt ’tilbage’ til Djursland i løbet af januar. Randers Amtsavis skrev 30. januar med ulveforsker Kent Olsen som kilde, at man i de seneste uger havde fået kvalificerede beretninger om en ulv, der var set på Djursland.

Ulve kan godt nok tilbagelægge lange strækninger på kort tid, men de kan trods alt ikke lige smutte fra Østjylland til Dithmarschen, der ligger 300 kilometer sydpå, så beretningerne om ulv på Djursland stemmer dårligt overens med GW900m’s færden i Tyskland.

”Det har været vores formodning, at ulven på Djursland har været GW900m, men nu må vi se tiden an og se, om der fortsat kommer ulveobservationer på Djursland. I så fald må vi revurdere og sige, det er en anden ulv, hvilket er fuldt muligt,” siger ulveforsker Peter Sunde.

Han opfordrer folk til at fotografere ulven, hvis man ser den, eller prøve at finde ulveekskrementer, som er den bedste måde at fastslå, om der er tale om en ulv eller hund.

Mangler DNA på Djursland

Der har med sikkerhed opholdt sig en ulv på Djursland, hvor der i juli, august og september er taget billeder og video af en ulv. Forskerne har formodet, det har været den danske ulv GW900m, der blev født ved Ulfborg, men det er aldrig lykkedes at finde ulve-DNA på Djursland, og derfor har man ikke været helt sikre.

Manglen på fund af ulve-DNA på Djursland kan hænge sammen med, at der ikke er ret mange får på Djursland. Når man finder DNA fra ulve, sker det ofte i forbindelse med angreb på husdyr, fordi husdyr typisk bliver tilset dagligt, og hvis man skal finde brugbar DNA, skal det typisk ske indenfor et døgn, efter ulven har sat tænderne i byttet.

Burger på rasteplads

I modsætning til på Djursland vrimler det med får i Dithmarschen, hvor den danske ulv på ni dage har stået bag mindst otte fåreangreb.

”Ulve tager får, og der er virkelig mange får i landskabet i Dithmarschen. Det svarer til, at du holder ind på en rasteplads og køber en burger. Det siger jeg ikke for at forklejne fåreejerne, som det er træls for, men fåreangrebene kan slet ikke undre, og man kan ikke konkludere på den baggrund, det er en problemulv,” siger Peter Sunde med henvisning til, at en af de andre danskudvandrede ulve er blevet erklæret en problemulv i Tyskland.

Fakta

Ulveparret ved Ulfborg fik i foråret 2017 otte ulveunger. To af dem formodes at være gået til som små, og en blev skudt og dræbt i foråret 2018 på en mark ved Ulfborg. De øvrige fem er nu alle udvandret til Tyskland, hvor en af dem er død efter påkørsel af en bil.

De otte hvalpe fra Ulfborg er de første og hidtil eneste ulve, der er født i Danmark, siden ulven i 2012 genindvandrede efter næsten 200 års fravær i Danmark.

Publiceret 15 February 2019 21:28