Omkring årtusindeskiftet, hvor alle skulle have sig en år-2000-et-eller-andet-ting, fik Dansk MaltWhisky Akademi lavet sig en 1999-whisky lidt som en joke. Men siden har de hvert år fået fremstillet en års-whisky med etikette af den lokale kunstner Alexander Blazon. De 500 flasker af 2018-udgaver er netop kommet hjem.

Omkring årtusindeskiftet, hvor alle skulle have sig en år-2000-et-eller-andet-ting, fik Dansk MaltWhisky Akademi lavet sig en 1999-whisky lidt som en joke. Men siden har de hvert år fået fremstillet en års-whisky med etikette af den lokale kunstner Alexander Blazon. De 500 flasker af 2018-udgaver er netop kommet hjem. Foto: Stine Østergaard

Spreder viden om whisky... og nu også gin

Historien om Dansk MaltWhisky Akademi går 23 år tilbage og bunder i en kærlighed til Skotland

Af
Stine Østergaard

RØNDE Det er noget helt særligt, dét der whisky, selvom det kun er lavet på tre ingredienser; byg, vand og gær. Det lyder jo som om, smagen må blive lidt ensformig. De skal også laves i kobberkedler, lagre i mindst tre år og have en alkoholprocent på over 40.

Men whisky kan smage milevidt forskelligt alt efter omgivelserne, og om de er lagret på et godt fad.

"En whisky kan være blid, stærk, røget, smage af cognac, græs, lyng eller honning. Lagrer man den på sherryfade giver det en speciel sødme og nordpå laver de en mere salt whisky," siger Flemming Gerhardt Pedersen, der driver Dansk Maltwhisky Akademi med sin kone Suzanne.

"Og smagen sidder i munden flere timer efter. Det er der ikke mange andre spiritusser, der kan."

Skotland på flaske

Flemming Gerhardt-Pedersen startede Dansk Maltwhisky Akademi i 1995 med Jens Tholstrup.

"Min kone og jeg elsker Skotland og var der første gang i 1987. Jens vidste en masse om whisky, og jeg havde kendskab til at lave blade og rejser, så hvorfor ikke kombinere det. Vi troede, vi kunne trække omkring 50 medlemmer til, men pludselig var vi 700," siger han.

Med tiden blev whiskyklubben større og større og de seneste tre år er det gået ekstra stærkt. I dag er det importen af skotsk whisky, der fylder allermest. Men der bliver stadig delt ud af den store viden om skotske whiskydestillerier til smagninger og på rejser om noget af det, man ikke bare sådan kan google sig til.

"Enhver kan åbne seks flasker en aften og kalde det en whiskysmagning. Men det er ikke sikkert, man får samme oplevelse. Vi har nogle indgangsvinkler og noget historie og et kendskab til, hvad der sker inde bag murene på et destilleri," fortæller Flemming Gerhardt-Pedersen.

Gin er det nye

Mens whisky selvfølgelig stadig er hovedfokuset, så har en ny spiritus sneget sig ind i hjertet hos Flemming Gerhardt-Pedersen. Nemlig gin. Eller i hvert fald har et helt bestemt destilleri vundet hans opmærksomhed.

"Hvis du spurgte mig for tre år siden, ville jeg ikke have importeret gin. Men gindestilleriet Harris kontaktede os, fordi de havde svært ved at sælge deres gin i Danmark - de sælger nemlig kun direkte til kunder og ikke i butikker," siger han.

Isle of Harris gin bliver lavet på den lille ø Harris hos et destilleri, som gør meget ud af historien, og Flemming Gerhardt-Pederen kan fortælle meget om øen, ginen og dens historie.

Blandt historierne gemmer sig den om den smukke flaske. Den er designet af nogle af de samme designere, som står bag Coca-Cola flasken. I første omgang havde destilleriet fået en tårnhøj pris tilbudt for at designe flasken. Men angiveligt skulle de have inviteret designerne ud en tur på øens destilleri for at "charme" dem lidt.

"De drak designerne stang-bacardi og fik dem til at skrive under på en aftale med en bedre pris," fortæller Flemming Gerhardt-Pedersen med et smørret smil.

Isle of Harris har i 2018 vundet de skotske priser Årets gin destilleri, Årets gin og Årets fødevare. Ginen kan ikke købes i butikker, men forhandles af Dansk MaltWhisky Akademi. Pressefoto

Isle of Harris har i 2018 vundet de skotske priser Årets gin destilleri, Årets gin og Årets fødevare. Ginen kan ikke købes i butikker, men forhandles af Dansk MaltWhisky Akademi. Pressefoto

FAKTA

Dansk MaltWhiskey Akademi har hjemmesiden dmwa.dk.

De holder åbent hus på Gl. Hovedvej 3, Rønde første lørdag i hver måned. Til foråret vil der også være små whisky-smagninger i forbindelse med.

Derudover kan de bookes til smagninger.

Publiceret 10 November 2018 13:00