"De dejlige damer fortjener en ny butik"

I går blev den nye og udvidede Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik i Rønde indviet - mange var mødt op

Af
Stine Østergaard

RØNDE Der har vist sjældent været så mange mennesker inde i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik på Frederiks Alle, som der var i går eftermiddags. Så det er nok meget godt, at den er vokset til næsten dobbelt størrelse. Mange var nemlig mødt op til åbningsfesten.

Elever fra Rønde Højskole sang 'Drømte mig en drøm i nat' og 'Anemonesangen', og snoren blev klippet af præst Anne Marie Tolbod.

Forinden havde hun havde holdt en lille tale om sit eget gamle tøj, hun afleverede i den nye butik. Hun hev tøjet op ad posen og med historierne om nederdelen fra yndlingsbutikken i Lemvig, præsteskoene som hun købte til sin indvielsen, hjemmestrik lavet med kærlighed som gaver og det hjemmelavede sæt børnetøj fra den "onde stedmor" der blev til verdens bedste bedstemor.

"Mit gamle tøj ikke bare brugt, det fortæller også historier. Og når I sælger det herinde i Folkekirkens Nødhjælps genbrugsbutik, så for tøjet en ny historie. Dét kan jeg godt lide at tænke på," sagde Anne Marie Tolbod, der også fortalte, at det var en ære at få lov at klippe snoren.

Fortjent med nyt

Birgitte Birk, der er genbrugskonsulent for Folkekirkens Nødhjælp i Østjylland var der også til at erklære den nye butik for åben. Hun glæder sig meget over, at kunne give noget de frivillige kræfter i butikken i Rønde.

"De her dejlige damer har virkelig fortjent noget nyt. De lægger så mange frivillige kræfter, så de skal bare have det godt. De bidrager til et fællesskab uden sidestykke."

Nu er butikken altså blevet større, har fået et lille køkken, en personalestue og endda et lille lager. En stor opgradering med andre ord.

"Vi har nu aldrig været utilfredse," siger daglige leder Dorte Nedergaard, der dog glæder sig over den ekstra plads.

Hør elever fra Rønde Højskole synge "Drømte mig en drøm i nat" til indvielsen:

En af de bedste

Den på dagen propfyldte genbrugsforretning har en årlig omsætning på omkring en halv million kroner. Sidste år sendte de 385.000 kroner af sted. Noget, som Dorte Nedergaard naturligvis er stolt over, og som Birgitte Kirk begrunder med den gode frivillige indsats.

"De er ildsjæle, samvittighedsfulde over for opgaven, har begge ben plantet i jorden og så må de også have en lille købmand gemt i maven," siger Birgitte Kirk.

Dorte Nedergaard er selv en af dem, der i kraft af sin stilling som leder ligger rigtig mange timer i butikken.

"Når man går på efterløn og kun har ti børnebørn, så har man jo meget tid, man kan bruge hernede," siger hun med et glimt i øjet.

Bobler og småkager

Et par, der banker på døren ind til personalestuen. De har sække- og kassevis af tøj med til butikken - de har bare ventet på, at butikken skulle åbne igen.

"Det er altid spændende at pakke op os se, hvad folk er kommet med," siger Dorte Nedergaard.

Og hun kommer nok til at skulle lægge en del af de nyindleverede ting ud på hylderne de kommende dage. For selvom det var boblerne og de hjemmebagte småkager, der var aller mest bud efter i fredags, så så der også ud til at blive langet en del genbrugsvarer over disken.

Publiceret 10 November 2018 08:00