Ian Lukins med den nyudgivne bog med Rafał Olbińskis malerier og Lukins digte. Den lille bog var det, der startede det hele, da Ian Lukins fik øjnene op for Olbińskis kunst. Foto: Stine Østergaard

Ian Lukins med den nyudgivne bog med Rafał Olbińskis malerier og Lukins digte. Den lille bog var det, der startede det hele, da Ian Lukins fik øjnene op for Olbińskis kunst. Foto: Stine Østergaard

Et polsk Askepot-eventyr

Ian Lukins har i samarbejde med den store polske kunster Rafał Olbiński udgivet en bog med digte til dennes kunst

Af
Stine Østergaard

UGELBØLLE En nøgen kvinde med et skib på havet i skødet, bankmænd foroverbøjede med hul som en sparegris i ryggen, en fugl som også er et træ og måger, der med en lynlås adskiller havet fra stranden.

Den polske kunstner Rafał Olbiński er romatisk surrealist, og det er det der uventede, men samtidig æstetisk smukke, som Ian Lukins fra Ugelbølle fandt så betagende, at han bare måtte skrive digte som respons til billederne.

Kvinder, fugle og hav

Hele eventyret om bogudgivelsen startede, da Ian Lukins fik en lille bog med Rafał Olbińskis billeder i af en polsk kunstnerveninde, som en stikpille til, at han ikke kendte meget til kunsten og kulturen i Østeuropa.

Da først han lærte Rafał Olbińskis romantiske og surrealistiske verden at kende, kunne han næsten ikke få øjnene væk fra billederne, der i mange tilfælde indeholder fugle eller smukke, halvt eller helt afklædte kvinder med smukke, runde bryster.

"Min kone sagde på et tidspunkt, at nu skulle jeg altså holde op med at se på alle de nøgne kvinder," griner han kækt, men fremhæver alligevel et billede med en fugl som et af de første, han faldt for.

"Det er et af mine yndlings. Det hjælper selvfølgelig også, at jeg er vild med farven blå," siger han og stryger hånden over billedet med fuglen, der er malet foran en blå himmel og et blåt hav.

Rafał Olbiński: Dancing Absent Wishes.

Rafał Olbiński: Dancing Absent Wishes.

Som en anden Askepot

Da Ian Lukins havde skrevet sine digte, sendte han dem til sin polske veninde, der straks kontaktede direktøren for det forlag, som udgav Olbińskis kunst. Han havde tilfældigvis lige talt med kunstneren 14 dage forinden, som havde gået og puslet med tanken om at finde en forfatter, som ville skrive digte til værkerne.

Det betød, at der nu et år senere ligger en polsk bog foran Ian Lukins i hjemmet. Rejsen derhen har været som kunsten – surrealistisk. Til bogreceptionen i Warszawa var 400 kulturkendisser samlet, og da Rafał Olbiński inviterede Ian Lukins i operaen, sad de naturligvis i kongelogen, og han blev introduceret for tidligere kulturminister.

"Jeg følte mig som Askepot, der var kommet til bal," siger Ian Lukins med store øjne.

Som enhver ved, så må Askepot hjem fra ballet før midnat, og Ian Lukins er også trygt hjemme i Ugelbølle igen. Men Rafał Olbiński har åbnet dørene op til flere eventyr, og næste tur går formentlig til New York, hvor oplæsningen skal ske på den polske kulturinstitution. Her er Ian Lukins, der er født englænder, for alvor på hjemmebane, da digtene er skrevet på engelsk.

En syvtalsmand

Som i et hvert andet eventyr er der nogle tal, som går igen. For Ian Lukins er det tallet syv. Han er, som han kalder det, en rigtig "syvtalsmand". Han har skrevet 70 digte på hver 14 linjer, og alle har et antal stavelser, som kan deles med syv. Han har også udtalt, at han er udpræget b-menneske – om det er fordi han er en syvsover, melder historien ikke noget om...

Ja, og hvis det ikke var benspænd nok med syvtabellen, så indgår titlen på malerierne også altid i digtenes sidste linje. Alligevel har Ian Lukins ikke haft skriveblokade undervejs på et eneste tidspunkt.

Askepot-prinsessen Ian Lukins smykker sig ikke med en flot kjole og glassko, men kan i stedet smykke sig i de flotte ord fra kunstneren Rafał Olbiński, der i bogens forord kalder ham for sit "poetic alter-ego" og "master of words".

Bogen 'Olbiński. Ars picturae' er udgivet på det polske forlag Bosz og kan ikke købes i Danmark men på forlagets hjemmeside.

BLÅ BOG

Ian Lukins har en mastergrad fra Leeds som teaterdirektør. Han har boet i Danmark med sin hustru siden 1974. Herhjemme har han også arbejdet med teater og været gymnasielærer på Handelshøjskolen i Aarhus og på den internationale linje på Grenaa Gymnasium. I dag er han pensionist og forfatter. Han modtog i sidste uge årets 'Aarhus undergrunds poesipris 2018' for sin idé til koordinatorarbejde vedrørende "Pop-op poeterne".

Publiceret 30 October 2018 18:00

SENESTE TV