Erik Heltborg, Birgitte Harfeld, Bent Severinsen og Camilla Andersen har hver forskellige roller i klubben, men er alle en del af Kongsvad-familien, som de kalder det. Foto: Stine Østergaard

Erik Heltborg, Birgitte Harfeld, Bent Severinsen og Camilla Andersen har hver forskellige roller i klubben, men er alle en del af Kongsvad-familien, som de kalder det. Foto: Stine Østergaard

Jubilæum: 25 år med Kongsvad-ånden

Kongsvad Rideklub kan i år holde 25 års jubilæum. Landets måske hyggeligste rideklub kalder de sig

Af
Stine Østergaard

THORSAGER Kongsvad Rideklub er et sted med plads til alle og med en god ånd. Kongsvad-ånden. Det kan Camilla, Birgitte, Bent og Erik hurtigt blive enige om.

"Der er også Kongsvad-syndromet. Man skal bare lige herned fem minutter og ordne noget, og så bliver man hurtigt hængende i tre timer. Vi Kongsvad-folk slider ikke meget på sofaerne derhjemme," griner Camilla Andersen, der har været medlem helt fra starten.

Hun sidder sammen med Birgitte Harfeld, der er sekretær i bestyrelsen, Erik Heltborg, den er nuværende ejer og tidligere ejer Bent Severinsen for at fortælle lidt om sammenholdet i rideklubben.

En Kongsvad-familie

Kongsvad-familien er et begreb, som de alle nævner tit, når der bliver talt om livet i rideklubben.

"Ungerne er sammen på kryds og tværs af alder, fordi de de har den fælles interesse for heste," fortæller Birgitte Harfeld.

Klubben tæller cirka 100 medlemmer i forskellige aldersgrupper og niveauer lige fra miniputter til nordiske mester Line Busk Heltborg.

Derudover er der stor opbakning fra forældre med mere. Hvor andre foreninger ofte kæmper med at samle frivillige, er det ingen sag i Kongsvad.

"Den frivillige arbejdskraft er enorm," siger Erik Heltborg.

Og så er der Herreklubben. Den selvbestaltede støtteforening, som startede med at være fædre, kærester og mænd til medlemmer i klubben. Det er blandt andet deres fortjeneste, at der varmepumpe, vandingsanlæg, hegn og plus på bundlinjen, og de har også sørget for to rideskoleheste.

Jubilæet blev fejret 23. september i forbindelse med et stævne på Kongsvad. Netop den hyggelige atmosfære til stævnerne er klubben stolt af at være kendt for. Privatfoto

Jubilæet blev fejret 23. september i forbindelse med et stævne på Kongsvad. Netop den hyggelige atmosfære til stævnerne er klubben stolt af at være kendt for. Privatfoto

Opkaldt efter vadested

Det var faktisk i sin tid det, der hed Ponyrideklubben Gydegård, som blev hjemløs, der startede Kongsvad Rideklub. De manglede et sted at være og fik overtalt Bent Severinsen til at få bygget en ridehal på sin grund.

"Navnet Kongsvad kommer at det lille vadested, der ligger hernede. Her lå engang en præstegård, Kongasvadgården, der var opkaldt efter det," fortæller Bent Severinsen.

I sin tid som ejer har han oplevet mange ting i klubben. Der har været store underskud, bestyrelser er gået af, og der har været oprør mod bestyrelsen også. Men de sidste par år har der været ro på, og sådan tror de også på, det fortsætter.

"Økonomien er blevet bedre. Så er det altid nemmere," siger Bent Severinsen.

Ønsker større ridehal

Der er fuldt hus i stalden med 11 rideskoleheste og 24 opstaldede heste og flere på venteliste. Der er 14 undervisningshold i alt.

"Vi kunne godt tænke os en større ridehal, men ellers måler faciliteterne sig med de store klubber," siger Camilla Andersen stolt.

Selvom efterspørgslen er der, så er de ikke sikre på, at de har lyst til at vokse sig større med plads til flere heste.

"Ja, vi vil gerne have en ridehal mere, men så får vi en anden klub. Hvis vi laver det om og laver større bliver det ikke det samme sted. Vi kan jo lide vores Kongsvad-familie, som den er," siger Erik Heltborg.

Publiceret 18 October 2018 17:00