Billedet på den bærbare af Betina Karlsens hæl efter anstrengelserne på Fuerteventura er ikke for sarte sjæle. Foto: Lars Norman Thomsen

Billedet på den bærbare af Betina Karlsens hæl efter anstrengelserne på Fuerteventura er ikke for sarte sjæle. Foto: Lars Norman Thomsen

Hun er dælendytme en både stærk og sej kvinde

Et ultraløb på 120 km fordelt over tre dage i ørkenen på vulkanøen Fuenteventura kunne 41-årige Betina Karlsen, Ryomgård, ikke sige nej til

Af
Lars Norman Thomsen

RYOMGÅRD Vulkanøen Fuerteventura er en del af den kanariske øgruppe og den næststørste af øerne. Fuerteventura ligger mellem Afrikas vestkyst og Gran Canaria i Atlanterhavet. Øen bliver også kaldt for De kanariske øers store sandkasse, så er perspektiverne for at løbe 120 kilomer såkaldt ultraløb på øen ligesom sat i perspektiv.

41-årige Betina Karlsen, Ryomgård, er netop kommet hjem efter at have deltaget i Half marathon Des sables på vulkanøen over tre dage - plus en hviledag.

I parcelhuset på en skøn plet på en Ryomgårds nyeste udstykninger tæt på skov og sø bor den tidligere mesterbokser sammen med sin samlever og en børneflok. Lige nu står den på restitution, og det forstår man selvfølgelig. Ikke mindst, når Betina Karlsen viser et billede af sin ene hæl, der nærmest ligner et blødende og betændt krater af et åbent kødsår.

"Bare rolig, jeg har fået ordineret penicillin af min læge," smiler hun.

Vild debut

Allerede ved indgangen til huset fornemmer man, at her har man at gøre med en familie, der nyder udelivets og naturens fristelser. Der hænger kanoner og kajakker på garagens vægge, og der står løbesko i entréen.

"Multisport i form af løb, dykning og kajak fylder meget, mens ultraløb er kommet til senere, og nu er jeg blevet tændt på det. Da jeg var bokser og i den danske elite, sagde det at løbe lange morgenture mig ellers ikke noget," fortæller Betina Karlsen.

Måske har flere Ryomgård borgere hen over sommeren undret sig over at se en kvinde løbe rundt om Vallum Sø klædt på, som efteråret var lige om hjørnet, og med en ørken-rygsæk til at komplettere billedet af et menneske, der måtte være skingrende skør.

"Jeg forstår så udmærket, hvis hundeluftere og gående undrede sig, men det var altså bare mig, der trænede til Half marathon des sables," griner den seje kvinde.

Mange bukker under

Betina Karlsens forberedelser forløb fint med stor hjælp fra Kristina Schou Madsen, kvinden bag kristinaextremerunning.com, der i 2017 selv debuterede og gemmeførte Half marathon des sables i fin stil.

Half marathon des sables afvikles i et meget uvejsomt og særdeles kuperet terræn med masser af forhindringer i form af klippeskær, bjerge, stensætninger og andre af naturens undere.

"Man er selvforsynende undervejs. Det betyder, at man selv løber med mad og udstyr til at kunne klare sig. Man sover og løber i det samme tøj alle dagene for at optimere vægten, så når man har gennemført, er et bad og rigtig mad tiltrængt," siger Betina Karlsen, der af indlysende årsager havde sine kriser undervejs, men hun var en af de 216 ultraløbere, der nåede målet, ud af de 290 startende.

"Mange udgår undervejs, fordi de simpelthen ikke kan klare strabadserne eller lægen melder pas. Flere kommer desværre helt derud, hvor de må køres væk i ambulance på grund af dehydrering og udmattelse," fortæller Betina Karlsen.

Så langt ud på overdrevet nåede Betina Karlsen slet ikke.

"Indrømmet, jeg havde det skidt flere gange, men valgte så at tage en slapper, før jeg arbejdede mig videre frem, og i løbet af de tre dage fandt jeg melodien. Jeg kunne godt mærke, at mine træningsforberedelser havde været fine."

Betina Karlsens næste mål hedder 250 kilometer løb i Kenya i september 2019. Et velgørenhedsløb til fordel for save the rhino og de Rangers, der beskytter næsehorn.

Når kroppen er resitueret, snører hun atter løbeskoene. Klar til at skrælle yderligere et par lag af fysisk og mentalt. Det er det, der inderst inde tænder hende.

Publiceret 18 October 2018 05:30