Anne Kirstine Langkjer takker søndag af efter 37 års virke med afskedsgudstjeneste i Kolind Kirke

Anne Kirstine Langkjer takker søndag af efter 37 års virke med afskedsgudstjeneste i Kolind Kirke

En institution siger farvel efter 37 år

En epoke rinder ud, når sognepræst Anne Kirstine Langkjer på søndag holder afskedsprædiken i Kolind Kirke efter 37 års virke

Af
Lars Norman Thomsen

Uden sammenligning i øvrigt og så alligevel. The Last Waltz er en berømt musikfilm, der skildrer den sidste koncert, som legendariske The Band spillede 25. november 1976 i Winterland Ballroom i San Francisco.

Filmen er instrueret af mesterinstruktøren Martin Scorsese og er af de bedste koncertfilm, der nogensinde er set på et filmlærred.

The Last Waltz bliver det også på søndag for sognepræst Anne Kirstine Langkjer, 65, på søndag, når hun holder sin afskedsprædiken i Kolind Kirke klokken 10.30 skarp.

Med udgangen af oktober 2018 stopper hun som sognepræst ved kirkerne i Kolind, Ebdrup, Skarresø og Nødager sogne, men inden da skal hun også nå at afvikle overskydende ferie.

Hendes sidste prædiken vil sikkert også gå over i historien, som The Bands sidste koncert blev det.

Kolind tog hende til sig

Anne Kirstine Langkjer blev ordineret som sognepræst 19. august 1981, og 1. september samme år havde hun første arbejdsdag i præstegården i Gl. Kolind. Siden da har Kolind og opland aldrig været det samme. Sognepræsten er med tiden blevet lidt af en institution i handelsbyen som ret hurtigt tog den unge præst, selv opvokset i en præstegård i Thy med mange søskende, til sig.

Også da hun i to perioder i 1990'erne engagerede sig i lokalpolitik i den daværende Midtdjurs Kommune for Borgerlisten Kolind-Nødager.

Ældre læsere vil fortsat kunne huske, hvordan et vælgermøde i Byhallen fik ekstra kolorit, da Anne Kirstine Langkjer, der dengang hed Dahm til efternavn, læste en meget poetisk historie om flere af de folkevalgte som indledning til mødet. Venstres daværende frontfigur, lærer Jørgen Jørgensen, som også var fritidslandmand, hed fx. Kresten Griseklemmer i den muntre historie.

“Det har været 37 dejlige år, og på en eller anden måde er det også lidt træls, at det skal stoppe nu, hvor jeg føler, at jeg er en langt bedre præst end for 20 år siden,” sagde hun til Lokalavisen, da det ikke stod til at lave om på, at hun skulle stoppe.

“Jeg synes, jeg duer som præst og skal ikke kæmpe mere. Jeg tør godt sige noget nu, der rækker lidt længere ud. Så ligesom vinen, bliver også præster bedre med tiden.” lød det.

Bliver boende, men ...

Anne Kirstine Langkjer og hendes mand Thomas Fischer-Larsen bliver boende i Kolind i et nyt parcelhus på Ørnevænget i Kolind, men forvent ikke at se Anne Kirstine Langkjer vikariere for yngre kolleger i ny og næ i årene fremover.

“De har spurgt mig, men sådan bliver det ikke. Jeg har truet med at brænde min præstekjole for at vise, at det er definitivt slut,” sagde hun med streg under SLUT til Lokalavisen.

Kom i god tid på søndag. Der bliver rift om pladserne.

Efter gudstjenesten er der afskedsreception i Kolind+ fra cirka klokken 12.

Publiceret 20 September 2018 06:00