Kim Christiansen nød en fridag fra Christiansborg på Hjorddrengenes Marked i Kolind, hvor Djurskredsens MF'er fortalte til Lokalavisens udsendte, at han forventer folketingsvalg i februar 2019. Foto: Lars Norman Thomsen

Kim Christiansen nød en fridag fra Christiansborg på Hjorddrengenes Marked i Kolind, hvor Djurskredsens MF'er fortalte til Lokalavisens udsendte, at han forventer folketingsvalg i februar 2019. Foto: Lars Norman Thomsen

Kim Christiansen har sat X i februar

Dansk Folkepartis folketingsmand i Djurskredsen brugte den 128. udgave af Hjorddrengenes Marked til at slå vejen forbi Djursland

Af
Lars Norman Thomsen

HJORDDRENGENES MARKED "Lars Løkke Rasmussen trykker på valgknappen til februar, er mit gæt," lyder det fra Dansk Folkepartis Kim Christiansen i eftermiddagsstunden på Hjorddrengenes Marked i Byhallen i Kolind, hvor antallet af lokale MF'ere og folketingskandidater er svære at få øje på, selvom der inden for en meget overskuelig tidshorisont er folketingsvalg.

Næste folketingsvalg skal afholdes i Kongeriget Danmark senest 17. juni 2019. Kim Christiansen er kampklar, når statsministeren trykker på valgknappen, lader han forstå.

"Jeg mener, februar er et godt bud. Nu skal vi lige have landet en blød finanslov, og så kommer julen og nytåret, hvor statsministeren vil bruge sin nytårstale til at lægge op til folketingsvalget, så mon ikke, at vi skal til valg i februar," smiler en veltilfreds Kim Christiansen, mens hans bedre halvdel, DF’s miljøordfører Pia Adelsteen, læser i en brochure ved Dansk Folkepartis stand i det fjerneste hjørne af Kolinds tidligere markedshal.

Det perfekte match

Kim Christiansen, der har bopæl i Mariager, har været medlem af Folketinget siden 2005. En politikertype, der slet ikke passer ind i den politiker-skabelon af en ambitiøs DJØF'er, som ellers er reglen på Christiansborg. Den mangeårige popsanger i forskellige sammenhænge er som skræddersyet til at stå på et cementgulv i Kolind en onsdag eftermiddag omgivet af partifæller fra Syddjurs med lokalformand Ebba Grethe Møgelvang Laursen og byrådsmedlemmerne Laila Sortland, Per Dalgaard og den ambitiøse gruppeformand Michael Mikkelsen i spidsen.

Undervejs kommer et par potentielle vælgere forbi standen for at give hånd til Kim Christiansen.

"Jeg har det fint med at repræsentere Djursland. Opbakningen herude i både nord og syd er god, og jeg har i mange år haft et godt samarbejde med Norddjurs borgmester Jan Petersen (S) om infrastruktur, og min folketingskollega Leif Lahn Jensen (S) svinger jeg også godt med. Vi to ved, hvor vi har hinanden, og vi ser ens på mange ting, når det gælder Djursland," siger Kim Christiansen.

Kan spille på to heste

Kim Christiansen kan forholdsvis nemt se Dansk Folkeparti sidde med ved bordet i en kommende VKO-regering, hvor Liberal Alliance er sat uden for døren, hvis valgresultatet mager det således, men Socialdemokratiet er på samme måde en mulighed, hvis vælgerne peger på Mette Frederiksen som statsminister.

"Bliver det Mette, der bliver ny statsminister, kan vi sagtens blive en del af hendes parlamentariske grundlag," siger Kim Christiansen.

Et par skridt derfra har Socialdemokratiet og SF deres stande, men uden MF'ere eller kandidater i sigte.

Tonen er afslappet de tre partier imellem. Michael Mikkelsen fastslår endnu engang overfor Socialdemokratiets ene budgetforhandler, Christian Haubuf, at DF'erne ikke stemmer for et Budget 2019, der indeholder en skattenedsættelse.

Taktikeren Haubuf nikker bifaldende med et smil. Michael Mikkelsen roser også skolepolitikeren Haubuf for den løsning, som han og resten af Udvalget for Familie og Institutioner anbefaler som en justering af den økonomiske tildelingsmodel til folkeskolerne.

S og DF svinger sammen på det lokale plan efter Michael Mikkelsens indtog som gruppeformand. Et signal om, at det også kan lade sig gøre på Christiansborg, når det bliver alvor?

Publiceret 19 September 2018 21:34