Hør biskop Henrik Wigh-Poulsen fortælle om Jakob Knudsens liv og levned og forfatterskab ved Kirkehøjskolen i Thorsager

Hør biskop Henrik Wigh-Poulsen fortælle om Jakob Knudsens liv og levned og forfatterskab ved Kirkehøjskolen i Thorsager

Kirkehøjskole: Hør Biskoppen fortælle om Jakob Knudsen

De fleste vil i dag nok kende Jakob Knudsen for de to salmer 'Se, nu stiger Solen' og 'Tunge, mørke Natteskyer', men den tidligere valgmenighedspræst har faktisk også skrevet en række romaner, der solgte i store oplag. Hør biskop Henrik Wigh-Poulsen fortælle om forfatteren og romanerne i Kirkehøjskolen i Thorsager

Af
Lars Norman Thomsen

Salmedigteren, forfatteren og Mellerup-præsten Jakob Knudsen (1858-1917) er mest kendt som forfatter til danskernes måske absolutte yndlingssalme, ’Se nu stiger solen’, men dertil er han også ophavsmand til et omfattende forfatterskab.

En, der i mange år har beskæftiget sig med Jakob Knudsen i bøger og foredrag er biskop Henrik Wigh-Poulsen. Mødet med Jakob Knudsens søsterdatter satte ham i gang med langvarige studier af Knudens forfatterskab og hele den grundtvigske virkningshistorie.

Biskoppen skrev således ph.d.-afhandling om Jakob Knudsen i 1999 og har siden skrevet flere bøger om Mellerup-præsten (1890-1896) - opvækst, tidlige forfatterskab og ikke mindst om de kirkelige og kulturelle strømninger, der formede ham, fordi det i sig selv er et stykke historie, vi alle har del i.

Henrik Wigh-Poulsen er gæsten i Kirkehøjskolen fredag 21. september i Thorsager Præstegårdslade.

Jakob Knudsen blev født i Rødding, men voksede op i Hanherred, hvor hans far var præst.

Faderen var grundtvigsk med en drejning til det pietistiske og meget autoritær overfor sine børn. Jakob Knudsen forblev meget knyttet til sin far, indtil dennes død i 1886, hvor han blev kastet ud i voldsomme anfægtelser. Det er i denne tid, han erkender, at han må læne sig op ad kristendommen for ikke at blive gal.

"Faderen var den store skygge i hans liv. Han fyldte meget på godt og ondt, og Jakob Knudsen mente, at han stod mellem ham og Gud. Faderen var blandt de første grundtvigianere og stod for en tung grundtvigianisme, og derfor fik Jakob Knudsen en grundangst, fordi han var bange for ikke at gøre tingene godt nok," har Henrik Wigh-Poulsen tidligere forklaret til Kristeligt Dagblad om Jakob Knudsens tilgang til livet, som også afspejler sig i hans romaner.

Jakob Knudsen skrev romaner som ’Den gamle præst’, ’Gjærring og afklaring’, ’Lærer Urup’, ’Sind’ og det dobbelte Luther-værk ’Angst og mod’.

På et tidspunkt var han endog på tale til Nobelprisen i litteratur. For eksempel i 1917, hvor prisen i stedet gik til Henrik Pontoppidan og Karl Gjellerup.

· Kirkehøjskolen åbner klokken 9.30 og slutter klokken 12.

· Pris: 20 kr. inklusiv formiddagskaffe med rundstykker og højskolesange

Faktaboks:

· Biskop Henrik Wigh-Poulsen er født i 1959 i Randers, men han voksede op i Vejlby og Aalsø på Norddjursland, hvor faderen var præst og siden provst.

· Selv begyndte Henrik Wigh-Poulsen at læse teologi i Aarhus i 1980’erne, og han afsluttede sit studium i 1989, hvorefter han blev præst i Lejrskov-Jordrup Pastorat i Ribe Stift. Gennem karrieren har Henrik Wigh-Poulsen været højskolelærer, arbejdet på reklamebureau, været redaktør, ledet Grundtvig-Akademiet Vartov og domprovst i Odense

Publiceret 16 September 2018 16:48