Jan Kjær Madsen er ikke fløjtende ligeglad med kommuneskattens højde. Han fremhæver, inden de kommende budgetforhandlinger, især brandingværdien ved at bringe skatten ned på det tidligere niveau. Foto: Lars Norman Thomsen

Jan Kjær Madsen er ikke fløjtende ligeglad med kommuneskattens højde. Han fremhæver, inden de kommende budgetforhandlinger, især brandingværdien ved at bringe skatten ned på det tidligere niveau. Foto: Lars Norman Thomsen

Skattenedsættelse har markant brandingværdi

For Radikale Venstres Jan Kjær Madsen vil en skattenedsættelse ikke være et kardinalpunkt under de kommende budgetforhandlinger, men han er bestemt heller ikke afvisende, hvis det bliver en mulighed

Af
Lars Norman Thomsen

BUDGET 2018 Overskrifter som 'Kommunen med Østjyllands højeste skatteprocent' er ikke til gunst for Syddjurs Kommune, mener Det radikale Venstres eneste byrådsmedlem Jan Kjær Madsen.

"Det er ikke positiv branding af Syddjurs Kommune i forhold til potentielle tilflyttere, hvis det er det eneste de læser om Syddjurs," siger Jan Kjær Madsen.

Alligevel møder han ikke op med en radikal dagsorden til de forestående budgetforhandlinger, hvor en skattenedsættelse er punkt nummer et.

"Nej, det gør jeg ikke, og det vil heller ikke være ansvarligt at fremture med den slags, før byrådet har fået forelagt de økonomiske forudsætninger for at lave næste års budget og de tre efterfølgende overslagsår. På min personlige ønskeliste står der skat fra punkt nummer 11 til 20, og nok nærmere 20 end 11," afslører den radikale mastermind som bor i Hornslet.

Men, men ...

Jan Kjær Madsen er dog klar til at diskutere en nedsættelse af kommuneskatten fra de nuværende 25,9 til det tidligere niveau på 25,7 procent, hvis de økonomiske forudsætninger gør det muligt, og der viser sig politisk opbakning fra et bredt flertal i byrådet.

- Hvis ikke nu, hvornår så?

"Jamen, det kan du have ret i. Vi har en sund økonomi i Syddjurs Kommune, og vi får reelt betalt en stor del af skattenedsættelsen de to-tre første år af staten."

Staten (Finansministeren) betaler 75 procent af mankoen i år 1, 50 pct. i år to og tre og 25 procent i år 4.

Ifølge Syddjurs Kommune vil en reduktion af kommuneskatten med 0,1 procentpoint i 2019 på baggrund af kommunens budgetterede udskrivningsgrundlag betyde en samlet skattelettelse på 6,9 mio. kroner.

"For mig vil det være 0,2 procent point eller ingenting, så vi går fra 25,9 procent til niveauet fra før på 25,7 procent," siger Jan Kjær Madsen, der ikke er til sinds at følge Konservatives Tommy Bøgehøj som plæderer for en skattenedsættelse over en femårig periode med 1 procent point - fra 25,9 til 24,9.

"Så vil Syddjurs ikke blive fravalgt hos bankrådgiveren, når en familie går med flytteplaner," har Tommy Bøgehøj udtrykt det.

Signalværdien

Selv om Jan Kjær Madsen altså ikke vil køre grædende hjem, hvis det ender med status quo med kommuneskatten, så er der for ham to afgørende argumenter for en skattenedsættelse, som han mener, der er grund til at tænke over.

"Brandingværdien ved at sænke skatten med 0,2 procent point vil selvfølgelig være stor. TV2 Østjylland, Jyllands-Posten og Lokalavisen vil lave ny overskrifter, som vil være ubetalelige for Syddjurs Kommune."

"Men det vil også være godt og fortjent at kunne sige til de mennesker, der arbejder hver dag og betaler hovedparten af skatterne i Syddjurs, at her har I lige lidt ekstra penge at gøre godt med i hverdagen. Om I så vil bruge dem til at støtte Hospice Djursland, Røde Kors eller på egne fornøjelser, er helt op til jer selv. Det vil da være et stærkt signal til de arbejdende borgere, som der med kommunens alderssammensætning er mindre end 50 procent af."

Jan Kjær Madsen understreger, at skat har været diskuteret flittigt i Det Radikale Venstres lokale bagland.

"Vi er ikke enige, tør jeg godt afsløre. Skattenedsættelse er ikke et tema, man vinder ret mange stemmer på, men som jeg har understreget: Man skal ikke underkende brandingværdien."

Publiceret 16 August 2018 11:00