Debat: Italienske dommere skal ikke dumpe danske lønninger

Af
Niels Fuglsang

spidskandidat til EP19 for Socialdemokratiet i Midtjylland:

Det italienske byggefirma Solesi har underbetalt over 100 medarbejdere under ombygningen af olieterminalen i Fredericia. Derfor skal de betale bod. Men det vil de ikke, og selskabet kører nu sagen i de italienske domstole for at kunne fortsætte deres løndumping. Solesi’s umoralske opførsel skal stoppes via bedre EU lovgivning.

Danmark er med i EU’s indre marked og det betyder at gode mennesker fra hele Europa frit kan komme til Danmark og bidrage til vores arbejdsmarked. De skal være velkomne. Vi har brug for gode folk der kan bidrage med kompetencer, viden og hænder til vores arbejdsmarked.

Men det er afgørende at de mennesker, der kommer til Danmark, arbejder til danske lønninger og følger vores overenskomster. Der er desværre eksempler på det modsatte. Fx underbetalte Solesi sine medarbejdere på trods af, at firmaet havde skrevet under på den danske overenskomst. Det er noget svineri. Både over for de mennesker der bliver underbetalt. Men også over for alle danske lønmodtagere, da den slags er med til at presse lønningerne nedad.

Helt galt går det, når Solesi efter deres lønfusk er blevet afsløret og dømt i arbejdsretten, bagefter nægter at betale bod. Arbejdsretten har besluttet at det italienske byggefirma Solesi skal betale 14 millioner kroner i bod til de underbetalte medarbejdere. Men nu forsøger Solesi at anke sagen via italienske domstole. De må have spist søm.

Italienske dommere skal under ingen omstændigheder blande sig i danske lønninger og overenskomster. Det er en sikker vej til et ræs mod bunden, som vi ikke kan acceptere. Hvis der er den mindste tvivl om, hvorvidt de italienske domstole kan få indflydelse på danske lønninger må vi med det samme have sagen op i EU og ændre lovgivningen så det står krystalklart: de danske lønninger bliver aftalt af arbejdsmarkedets parter i Danmark. Ikke Italien. Den sag står Socialdemokratiet fast på i Europa-Parlamentet.

Publiceret 19 July 2018 10:02

SENESTE TV