Leif Lahn Jensen er på ti år rykket fremad i rækkerne hos Socialdemokratiet, og han er parat til den kommende valgkamp, der intensiveres efter sommerferien. Foto: Lars Norman Thomsen

Leif Lahn Jensen er på ti år rykket fremad i rækkerne hos Socialdemokratiet, og han er parat til den kommende valgkamp, der intensiveres efter sommerferien. Foto: Lars Norman Thomsen

Leif Lahn Jensen har lært sig selv at tage ved lære

I de unge år boede der ikke skyggen af en politiker i det lokale socialdemokratiske folketingsmedlem, men det blev der lavet om på for 17 år siden

Af
Lars Norman Thomsen

Leif Lahn Jensen, 51, serverer cola light på terrassen ved parcelhuset i Grenaa med udsigt ud over engene til Dolmer. Her har den tidligere havnearbejder og tillidsmand på Grenaa Havn planer om at nyde sommeren langt væk fra Christiansborg, men dog aldrig længere væk end, at den socialdemokratiske beskæftigelsesordfører sidder klar ved telefonen og tjekker mails løbende.

Konen Ann er dagplejer og har små størrelser liggende til siesta i barnevogne i sommersol. Snart kommer der en lille ny til familien.

"Jeg skal være bedstefar. Den ene af mine piger er gravid, så vi går og glæder os til den store begivenhed," siger Leif Lahn Jensen, der aldrig har haft planer om en anden kreds end Djursland.

"Det er enten Djursland eller ingenting, og en folketingskandidat skal efter min mening bo i sin kreds og passe den hver uge. Han eller hun skal altid huske, hvem der har valgt ham, og hvem han eller hun repræsenterer."

I efteråret 2017, nærmere bestemt 13. november, kunne han fejre 10 års jubilæum på Christiansborg. Han afløste partifællen, nuværende Norddjurs borgmester Jan Petersen, som kandidat i Djurskredsen, da denne lagde op efter 18 år i Folketinget.

"Det er en sjov historie, for som yngre interesserede politik mig ikke en tøddel. Jeg syntes dengang, at politikere var nogle sjove størrelser langt væk fra virkeligheden," husker MF'eren.

Det gik stærkt

På kanten til år 2000 var Leif Lahn Jensen bestyrelsesformand for Børnehaven Landsbyen. På et tidspunkt talte han de lokale politikere og ikke mindst daværende Grenaa borgmester Gert Schou, midt i mod. I dag er Gert Schou hans kampagneleder ved folketingsvalgene og en særdeles god ven.

"Jeg kan huske, at jeg ikke sparede på krudtet og kritikken, men det må åbenbart have tændt noget hos datidens socialdemokrater, for en dag kom min nabo Jens Johan Richardy (tidligere formand for 3F Djursland, red.) og bad mig om at stille op til kommunalvalget i 2001," fortæller Leif Lahn Jensen.

Han måtte have dispensation for at få lov til at stille op, fordi han ikke havde partibogen i orden. Men siden har han været med i politik. Først fem år i Grenaa Byråd og fra 2006 i Norddjurs Kommunalbestyrelse, hvor han var formand for Børne- og Ungdomsudvalget, indtil det hed Christiansborg fra november 2007.

"Jeg nåede også at være formand for Socialdemokratiet i Grenaa fra 2004 til 2007," smiler Leif Lahn Jensen.

Slet ikke færdig

Forude vanker der snart et nyt folketingsvalg. Leif Lahn Jensen tror mest på, at statsminister Lars Løkke Rasmussen trykker på valgknappen i maj 2019 i forbindelse med valget til Europa-Parlamentet.

"Han kan selvfølgelig få et par gode meningsmålinger, der nærmest tvinger ham til at gøre det før eller få problemer med at få sin Finanslov igennem her i efteråret, men jeg hælder nu mest til maj næste år," siger Leif Lahn Jensen.

Selv er han klar på at gentage sin seneste valgsucces. Ved folketingsvalget 18. juni 2015 fik han rekordagtige 7.393 personlige stemmer.

"Jeg er slet ikke færdig med Christiansborg endnu," smiler han.

"Jeg kom i Folketinget som helt grøn og uden politisk opdragelse i DSU for eksempel, som mange af mine partifæller. Det gjorde, at jeg stod helt uden netværk, men det har jeg fået opbygget i de ti år, og derfor bliver politik mere og mere interessant."

Leif Lahn Jensen svinger især godt med specialarbejder Bent Bøgsted, Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, fra Østervrå i Nordjylland.

"Bent og jeg har begge arbejdet på gulvet, før vi kom i Folketinget, og det gør, at vi taler samme sprog og forstår hinanden. Så meget, at beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ynder at kalde os beskæftigelsesmafiaen, fordi der sjældent kan laves politik på området uden, at vi begge er med."

Netop beskæftigelsesministeren er også en politiker efter Leif Lahn Jensens hoved.

"Hvis du laver en aftale med Troels Lund Poulsen, så holder den."

- Er Leif Lahn Jensen et godt bud på en kommende beskæftigelsesminister, hvis der komme et regeringsskifte efter næste valg?

"Det ved jeg ikke, om jeg er. Jeg føler selv, at man i partiet meget respekterer min indsats, og jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg ikke har lyst til at blive minister. Det har alle, der sidder i Folketinget, basta."

Publiceret 15 July 2018 19:30