Kommentar: Nyeste landeplage kan blive en plage

Af
Lars Norman Thomsen

lokalredaktør:

KOMMENTAR Oh ve, oh skræk - skam få den politiker, der taler ilde om borgerinddragelse, samarbejde og samskabelse med borgerne. Borgerinddragelse er blevet et nyt hit i lokalpolitik i kampen om vælgernes gunst.

Enhver lokalpolitiker med respekt for sig selv vil gerne gøre en indsats for at bevare nærkontakten til borgerne og bevare følingen med, hvad der rør sig ude i de små oaser i en kommune. Politik skal ikke overlades til eksperter, embedsfolk og fagprofessionelle.

Det er ikke her, vandene skiller. Det gør de, når man begynder at diskutere, hvad der er reel borgerinddragelse - og ikke den berømte fis i en hornlygte.

Det er da fortjenstfuldt, at Socialdemokratiet i Syddjurs forsøger at 'komme tættere' på borgerne i de mindre landsbyer ved at holde åbne gruppemøder herude. Det er også fortjenstfuldt, at den unge SF'er Morten Siig Henriksen gerne vil gøre det sjovere og lettere for unge at engagere sig i lokalpolitik. To sympatiske, men reelt ufarlige tilgange til at fremme lokaldemokratiet. Et aktuelt eksempel, hvor det er langt mere farligt at melde sin politiker-holdning ud, er lige nu for-eller-imod et kommende velkomstcenter ud for Kalø. Her har repræsentanter for seks partier i byrådet: Alternativet, Enhedslisten, SF, Venstre, Konservative og Det Radikale Venstre - skrevet i et fælles indlæg, at de støtter planerne om et velkomstcenter og tillige en nedrivning af den eksisterende Kalø Slotskro.

"I lytter ikke til protesterne fra de mange borgere, der er er imod et velkomstcenter og for bevarelse af Kalø Slotskro," lyder kritikken. Socialdemokratiet har valgt at spille på to heste - både at være for et nyt velkomstcenter og bevare Kalø Slotskro ved at integrere den i det samlede projekt.

Dansk Folkeparti er delt. To byrådsmedlemmer vil bevare kroen, partiets nestor siger god for et velkomstcenter.

Hvem er mest borgerinddragende?

De politikere, der placerer sig i slipstrømmen af de mange som vil gøre alt for at bevare Kalø Slotskro og miljøet omkring den?

Det byrådsflertal, der ser et kommende velkomstcenter som oplagt og moderne indgang til Nationalpark Mols Bjerge?

Et politisk dilemma i renkultur. ...og dog.

Er vi, borgerne, tilfredse med at reducere Syddjurs Byråd til et kontor, der laver politik på en folkestemning? Næppe. Denne kommentator er selv en varm tilhænger af borgerinddragelse, selv om ordet allerede er blevet (for-)brugt så meget i alle mulige og umulige sammenhænge, at det er blevet tømt for indhold.

Men faren for, at borger-inddragelse perverterer i Syddjurs, er overhængende, hvis borgerkortet trækkes hver gang, der skal træffes en politisk beslutning.

I sin inderste kerne handler reel borgerinddragelse om en demokratisk samtale, hvor man udveksler synspunkter og bliver klogere på modparten i diskussionen.

Det er den demokratiske samtale, der fremmer forståelsen mellem politiker og borger. Derimod har det intet med borgerinddragelse at befatte, at lokalpolitikere løber efter den første, den bedste folkestemning. Så går borgerinddragelse fra at være en landeplage til at blive en slem plage.

Publiceret 14 July 2018 11:30

SENESTE TV