Nærheden har hjemme på Fabrikvej i det sydlige Grenaa.

Nærheden har hjemme på Fabrikvej i det sydlige Grenaa. Foto: Søren Andersen

Norddjurs Kommune har anmeldt tidligere medarbejder til politiet

Fratrådt leder af Nærheden i Grenaa meldt for bilagsrod og mulige ulovlige indkøb

Af
Søren Andersen

GRENAA Solidt journalitisk gravearbejde på den kommunale nyhedsside kommunen.dk har afsløret, at Norddjurs Kommune har meldt en tidligere ansat til politiet. Der er mistanke om bilagsrod og ulovlige indkøb på det beskyttede værested for udviklingshæmmede, Trekanten på Fabrigvej i Grenaa. Det fremgår af et svar fra Norddjurs Kommune til kommunen.dk.

"Vi er kommet i en situation, hvor vi har en så alvorlig mistanke om økonomiske uregelmæssigheder, at vi er nødt til at indgive en politianmeldelse. Det er for os meget alvorligt," siger Kenneth Koed Nielsen, velfærdsdirektør i Norddjurs Kommune til nyhedssiden.

Politianmeldelsen kommer, efter at kommunen.dk siden januar har fået aktindsigt i et omfattende bilagsmateriale fra værestedet og aktivitetscenteret Nærheden, der hører under kommunens socialområde.

Dokumenterne afslører blandt andet, at værestedet i årevis har købt ind hos lokale virksomheder i strid med reglerne og haft et så omfattende rod i bilagene, at Norddjurs Kommune i månedsvis har forsøgt at finde svar på, hvad formålene har været med flere store indkøb.

Den alvorlige drejning i sagen betyder dog, at Norddjurs Kommune ikke kan oplyse, hvem kommunen har politianmeldt, og hvad politianmeldelsen konkret går ud på, fordi der er tale om en personalesag.

Leder er fratrådt

Sagen fik allerede i januar kommunen til at indgå en fratrædelsesaftale med den nu tidligere leder af værestedet. Samtidig satte kommunen gang i en intern undersøgelse efter en mistanke om 'mulige uregelmæssigheder', viser en intern mail.

Siden har kommunens advokatfirma Bech-Bruun udarbejdet en undersøgelse af en række indkøb betalt af Nærheden, og det er denne undersøgelse, som nu har fået Norddjurs Kommune til at indgive en politianmeldelse.

Kommunen har dog ikke ønsket at give aktindsigt i undersøgelsen 'af hensyn til den videre efterforskning' og for ikke at 'modvirke retshåndhævelsens effektivitet'.

Ifølge Kenneth Koed Nielsen har Bech-Bruun anbefalet en politianmeldelse efter at have gransket en lang række dokumenter.

"Vi har en mistanke om, at der er foregået nogle økonomiske uregelmæssigheder. Vi har fået lavet en grundig undersøgelse af en række forhold ved en institution, og den viser, at der kan være indikationer på, at der kan være nogle strafbare forhold," siger han til kommunen.dk.

"Det er jo ikke noget, vi er vant til, og det er meget uheldigt, at det skal komme dertil," siger Kenneth Koed Nielsen, der henviser til, at kommunens ledelsesstil er bygget op om tillid.

"Vi har jo et system, hvor vi i allerhøjeste grad baserer tingene på tillid til vores ledere, og det er vi nødt til fortsat at skulle. Vi har heller ikke nogen som helst grund til ikke at have tillid til vores ledere generelt."

Politiet efterforsker sagen

Hos Østjyllands Politi siger kommunikationsrådgiver Jakob Christiansen, at politiet nu går i gang med at undersøge, om der er sket overtrædelser af straffeloven.

"Jeg kan bekræfte, at vi onsdag modtog en anmeldelse fra Norddjurs Kommune på en tidligere ansat. Lige nu kan jeg ikke gå ind i, hvad anmeldelsen præcis går ud på. Nu skal vi efterforske nærmere, om der eventuelt er begået noget strafbart i den her sag, siger han til kommunen.dk.

Den nu fratrådte leder af Nærheden, har ikke ønsket at kommentere sagen, men oplyser blot, at han 'ser frem til, at politiet skal efterforske sagen'.

kommunen.dk har uden held forsøgt at få en kommentar fra kommunens socialchef, Hanne Nielsen. Bo Lindballe, der er souschef i Socialområdet, har ikke ønsket at kommentere sagen.

Indkøb uden om indkøbsaftale

Siden 2014 har Norddjurs Kommune købt varer og ydelser for i alt 1,3 mio. kr. hos en lokal virksomhed uden at der har været indgået en indkøbsaftale - hvilket er i strid med kommunens egen indkøbspolitik.

Det viser en række dokumenter, som kommunen.dk har fået aktindsigt i.

På nær en enkelt faktura står den nu fratrådte leder af flere kommunale væresteder som kommunens kontaktperson på samtlige af regningerne fra virksomheden, ligesom han i flere tilfælde selv har afhentet varer hos firmaet.

Norddjurs Kommune vurderer, at opgaverne burde have været sendt i et offentligt udbud, og skriver i et svar til kommunen.dk, at det er den fratrådte medarbejder, 'der har valgt, at der skulle handles hos' virksomheden.

Forinden Norddjurs Kommune begyndte at handle hos malerfirmaet, var den fratrådte medarbejder og ejeren af et malerfirma medejere af deres egen private virksomhed. Ifølge CVR-registeret stiftede de sammen firmaet i 2014. Nogenlunde samtidig hyrede lederen af Trekanten sin forretningsforbindelse som kommunal leverandør, viser bilagene.

Relation skærper overtrædelsen

Ifølge Steen Jensen, ekspert i udbud og selvstændig rådgiver i offentlige udbud hos Steenjensen.com, er det alvorligt, at en kommunal leder i strid med reglerne har købt ind hos en af sine bekendte.

"Det skærper overtrædelsen, at lederen har personlige relationer til firmaets ejer. Det rejser spørgsmålet, om det er på grund af de personlige relationer, at malermesteren har fået ordrerne, og så bliver det alvorligt," forklarer Steen Jensen.

Hos Norddjurs Kommune tager velfærdsdirektør Kenneth Koed Nielsen afstand fra regelbruddet og henviser til, at Norddjurs Kommune har en række retningslinjer, der skal overholdes, hvis en kommunal medarbejder vil handle hos en leverandør, som medarbejderen kender i forvejen - heriblandt at aftalen skal godkendes af andre end indkøberen selv.

kommunen.dk har været i kontakt med den tidligere leder af værestedet, og ejeren af malerfirmaet.. De har ikke ønsket at kommentere sagen.

    Det beskyttede værested og aktivitetscenter Nærheden, der ligger i Grenaa, er et mere end 40 år gammelt kommunalt tilbud for udviklingshæmmede og personer med et psykisk handicap.

    Norddjurs Kommune driver og finansierer Nærheden, der af kommunen beskrives som 'en sund og effektiv base for mennesker med specielle behov'.

    Men en gennemgang af udgiftsbilag fra Nærheden viser, at en del af pengene er blevet brugt i strid med reglerne.

    Mens kommunen.dk har undersøgt sagen, er en kommunal leder fratrådt og Norddjurs Kommune har bedt politiet efterforske sagen.

    kommunen.dk undersøger, hvordan udgifter uden dokumentation og indkøb i strid med lovgivningen i årevis er blevet godkendt og betalt med skattekroner i Nærheden.

Publiceret 12 July 2018 12:24