Det er nogle temmelig mørke skyer i Norddjurs Kommunes økonomi, som borgmester Jan Petersen i øjeblikket må forholde sig til. Foto: Anita Graversen, Ritzau/Scanpix

Det er nogle temmelig mørke skyer i Norddjurs Kommunes økonomi, som borgmester Jan Petersen i øjeblikket må forholde sig til. Foto: Anita Graversen, Ritzau/Scanpix Ritzau Scanpix

Borgmesteren om økonomien: Det her må aldrig ske igen

Norddjurs Kommune står med en enorm opgave forude for at få økonomien til at hænge sammen

Af
Simon Carlson

I realiteten er sagen ganske enkel. Norddjurs Kommune har lavet et eklatant fejlskøn på den driftsmæssige udvikling, der betyder, at kommunen lige nu bruger markant flere penge, end den får ind. Er man en hvilken som helst anden virksomhed, så holder den udvikling ikke ret længe, inden nøglen må drejes om. I virksomheden Norddjurs Kommunes tilfælde betyder det, at den allerede i 2019 kan komme under statslig administration. Kassen er simpelthen ved at blive tømt. Kravet for at undgå det er, at der findes årlige besparelser på 115 millioner kroner årligt over de næste fire år, og det betyder kraftige besparelser i hele organisationen, mens der samtidig skal findes måder at øge indtægterne på. I spidsen for den øvelse kommer borgmester Jan Petersen (S) til at stå. Det er også under hans politiske ledelse, at kommunen er havnet i denne situation, og derfor er borgmesteren meget klar i mælet, når han skal forholde sig til den aktuelle situation.

"Det her, det kan vi ikke tåle en gang mere. Der vil altid være noget, hvor et skøn ikke rammer plet, men på det her punkt er det så stort, at det må aldrig ske igen. Det er vores økonomi simpelthen for sårbar til," fastslår Jan Petersen hurtigt.

Der er en utryghed lige nu, og den tror jeg, vi alle sammen deler. Den opgave vi nu skal løse, den er der ingen af os, der kender til bunds.

Skaber utryghed

Borgmesteren tager imod i et mødelokale på rådhuset. Godt et døgn tidligere stod der flammer ud fra 1. salen, hvor blandt andre Jan Petersen og direktionen har deres kontorer, efter en brand der har vist sig at være påsat, og onsdag aften i sidste uge var kommunalbestyrelsen samlet til et ekstraordinært møde, hvor der skulle hældes en lille smule vand på det økonomiske bål, der allerede nu danner sorte røgskyer over Norddjurs Kommune. En ulykke kommer sjældent alene, konstaterer Jan Petersen da også tørt, og det er i virkeligheden en stor del af essensen, for hvordan opretholder man tilliden mellem kommune og borgere, når Norddjurs i øjeblikket virker til at være én stor brændende platform?

"Der er en utryghed lige nu, og den tror jeg, vi alle sammen deler. Den opgave vi nu skal løse, den er der ingen af os, der kender til bunds, og vi kender alle den utryghed, der opstår, når man skal lave noget om, og man spørger sig selv: 'hvordan kommer det her til at ramme mig personligt, og hvordan vil det ramme mit lokalsamfund. Og det er jo klart, vi kan ikke gøre det her, uden vi kommer til at påvirke nogen, og i en række tilfælde bliver det også negativt eller i hvert fald med skuffelse," konstaterer Jan Petersen.

Den sårbarhed, der her har vist sig, den kan vi ikke byde hinanden en gang mere

Onsdag aften vedtog kommunalbestyrelsen de første skuffelser, da indførslen af et ansættelses- og anlægsstop blev endeligt gennemført. Formålet er at stabilisere den økonomiske situation her og nu, så pengene ikke fortsætte med at fosse ud af kommunekassen indtil politikerne i efteråret skal blive enige om det, der bliver et særdeles vanskeligt budget 2019. Den nuværende situation efterlader dog Norddjurs Kommune i et vakuum af usikkerheder, for der vil uvægerligt opstå uforudsete situationer, som kræver, at der handles.

"Kommunen er jo ikke gået i stå," fastslår borgmesteren.

"Borgernes liv er der stadig, så vi har givet vores velfærdsdirektør en adgang til at håndtere øjeblikkeligt opståede situationer, der skal handles på, uden at vi behøver at indkalde økonomiudvalget. Så mødes vi igen til august og gør brættet op, og ser hvilke nye situationer, der skal håndteres. Det gælder primært på det sociale område, hvor vi har nogle lovmæssige forpligtelser og en service, vi under alle omstændigheder skal levere. Vi kan ikke bringe os på den forkerte side af lovgivningen, og vi kan heller ikke byde de borgere, selv at håndtere deres situation. Det samme gælder på plejeområdet og på daginstitutionsområdet," uddyber Jan Petersen.

Mistillid?

Når man taler om tillid og tryghed, så er der ét stort spørgsmål, der runger blandt borgerne i Norddjurs Kommune i øjeblikket. Hvorfor havde hverken forvaltning eller politikere set, at denne situation kunne opstå, da der blev lagt budget i efteråret 2017? Her arbejdede politikerne ellers målrettet med, at kommunens kassebeholdning skulle være markant større og gerne ligge på den gode side af 100 millioner kroner, så der var rum til at håndtere udforudsete udgifter, men det har alligevel ikke været nok til at klare, at virkeligheden overhalede forventningen. Helt konkret har arbejdsmarkedet i Norddjurs Kommune ændret sig således, at kommunen nu skal bruge knap 60 millioner kroner mere på forsørgelsesudgifter end forventet, idet der sker en markant stigning i antallet af borgere på ressourceydelse, i fleksjob og særligt i tildelingen af førtidspensioner.

Hvis man står i kø ved håndvasken nu, så bør man nok overveje at vende sig om og spørge, hvad det var vi ikke fik sagt?

"Jeg synes, det er vigtigt at få sagt i denne situation, at det jo ikke er folk på overførsel, der har skyld i det her. De får jo den ydelse, de har krav på ud fra nogle faglige vurderinger. Men vi er nødt til at fortælle, hvor den store udgift er, og der hvor det er gået galt er, at vi simpelthen arbejder med forkerte skøn på udviklingen, der er meget voldsommere i 2019 end forudsat. Dermed ændres hele måden, hvorpå kommunen driftes og investeres. Det er en ny situation, så sårbarheden er større, end vi har lagt politisk til grund," forklarer Jan Petersen.

Hvem er det der står med skylden for, at de her skøn er skudt så meget ved siden af? Er det forvaltningen eller politikerne?

"Det er jo ikke et enten eller. Det er klart, at når de skøn, vi opererer ud fra - lavet af dygtige medarbejdere - viser fejl, og når de er så store, så er trykket for at få placeret et ansvar også stort. Men alle forvaltninger kan begå fejl, og så må man lære af fejlene. Jeg vil ikke sige, at der er åbnet for en total fundamental mistillid, for så fungerer vores system ikke. Der er jo ikke nogen medarbejdere her, der har siddet og lavet bevidste fejlskøn, og der er heller ikke nogen politikere, der har siddet bevidst og lavet budgetter, som alene var et udtryk for, at man skulle lige igennem et valg. Enhver ved, at det ikke kan lade sig gøre, for vi har adgang til det samme materiale alle sammen, og man bestiller jo bare et problem for sig selv bagefter, hvis man tænker på den måde. Jeg kan ikke sidde her og love, at der ikke kommer til at ske fejl i fremtiden, men så store forskelle på skøn og virkelighed som vi oplever nu, det kan vi ikke leve med. Hverken de medarbejdere der sidder med det eller politikerne. Der må vi hjælpe hinanden til at blive bedre. Det er simpelthen de krav, vi skylder borgerne at få indfriet," siger Jan Petersen.

Kommer ulven?

Efter de hårde økonomiske realiteter er kommet op til overfladen, har tonen mellem politikerne i kommunalbestyrelsen været ganske fin. Generelt er der en stemning af, at man er nødt til at samarbejde for at få Norddjurs Kommune ud af suppedasen, inden det hedder statslig administration. Kritiske røster kan dog ikke undgås, og fra oppositionens side bliver det også bemærket, at man forud for budgetlægningen i efteråret 2017 gjorde opmærksom på, at der var sårbarheder, som burde blive set nærmere efter i sømmene.

Jeg vil ikke sige, at der er åbnet for en total fundamental mistillid, for så fungerer vores system ikke.

Senest lød det fra oppositionens side, at man flere gange forud for budgetlægningen havde råbt 'ulven kommer', og nu er ulven for alvor sluppet løs i Norddjurs Kommunes økonomi, lyder parolen.

"Jeg kan sige til de få, der i dag bryster sig af at have advaret om det her i flere år, at for det første skrev de under på et budget, hvor man har haft alle tekniske forudsætninger og fuldt indblik til at stille spørgsmålstegn ved det. Hvis man står i kø ved håndvasken nu, så bør man nok overveje at vende sig om og spørge, hvad det var vi ikke fik sagt, og hvad fik vi ikke set? Man kan ikke bare generelt sige, at udviklingen er farlig. Så bliver man nødt til at sige, hvori udviklingen er farlig, og hvor er sårbarheden. Jeg synes, at hvis man siger, at ulven kommer, uden at man kan vise, hvor ulven er, så er man ikke bare vag, for hvis man er uenig eller ser noget andet i de samme papirer, som vi har set, så er er man også forpligtet til at gøre noget anderledes, i stedet for det der er sket," mener Jan Petersen.

Synes du, der er kø ved håndvasken i den her situation?

"Ikke hos alle. Jeg synes de fleste rykker sammen i bussen og siger, at det her må vi klare så skånsomt som muligt," konstaterer borgmesteren.

Hård prioritering forude

Under alle omstændigheder er faktum, at der ligger en kæmpe opgave forude for borgmesteren i spidsen for resten af kommunalbestyrelsen, når de skal finde 115 millioner kroner årligt. Jan Petersen vil på nuværende tidspunkt ikke gå nærmere ind i potentielle områder, der bliver ramt af besparelser, da tiden umiddelbart efter sommerferien skal bruges til at danne overblikket og begynde at involvere medarbejderne i at finde mulige løsninger. Derfor er alt lige nu i spil. Alle sten skal vendes.

"Den helt store udfordring bliver at prioritere. Vi skal være ekstremt fokuserede på at få genskabt trygheden i velfærden. Den bliver på et lavere niveau, og det kommer til at udløse nogle besværlige diskussioner, men måske også nye løsninger, som nok vil komme frem af den her situation. Det kan jeg ikke blive konkret på, for det er jo også en involverende proces med borgerne og medarbejderne, men det mest forbandede er at det skal ske med sådan en hast," siger borgmesteren, som dog gerne vil blive konkret på, hvad hans eget store mål for fremtiden i Norddjurs Kommunes økonomi er.

"Jeg er ekstrem fokuseret på, at vores kassebeholdning, den skal være højere, så den her type svingninger aldrig igen opstår. Vi er nødt til at arbejde målrettet med en meget større kassebeholdning, og vi skal starte med at nå 100 millioner hurtigts muligt, og så skal vi arbejde os op derfra. Det er simpelthen nummer et. Den sårbarhed, der her har vist sig, den kan vi ikke byde hinanden en gang mere. Politisk kan vi ikke holde til det, og borgerne kan ikke være tjent med, at vi ikke har en større sikkerhed for, at budgetudsving på den her måde, de ikke slår så voldsomt igennem," konkluderer Jan Petersen.

Publiceret 03 July 2018 12:30

SENESTE TV