Et udbygget Frejasvænge får masser af udeareal, som vil skærme de kommende beboere. Gennemsnitligt forventes det, at beboerne bor på Frejasvænge små 2,5 år. Foto: Lars Norman Thomsen

Et udbygget Frejasvænge får masser af udeareal, som vil skærme de kommende beboere. Gennemsnitligt forventes det, at beboerne bor på Frejasvænge små 2,5 år. Foto: Lars Norman Thomsen

Frejasvænge: Lokalpolitik er at ville

Den lille demensenhed i Kolind var på vej til at lukke, men så kom der pludselig bevægelse i det politiske geled

Af
Lars Norman Thomsen

Høj sol og sommer skærpede humøret, da bygherren, Syddjurs Kommune, i torsdags havde inviteret til rejsegilde på Frejasvænge i Kolind, hvor håndværkerne er godt et halvt år fra at udbygge den 21 år gamle demensenhed med 12 pejeboliger til yderligere at rumme to afsnit med i alt 28 plejeboliger.

I projektet indgår også den tidligere Dortheabørnehaven, der blandt andet skal anvendes til fællesrum og kontor- og mødefaciliteter.

Den samlede anlægssum for nybyggeriet lyder fortsat på i omegnen af 57 mio. kroner, kunne Jan Fischer (S), formand for SÆ-udvalget (Sundhed, Ældre og Social).

Udvalgsformanden kunne også love, at et af de største anlægsprojekter i Syddjurs historien står færdig i januar-februar 2019.

Rosengården lukker

Når et udbygget Frejasvænge står klar til brug, lukkes demens-afsnittet på Rosengården i Hornslet, der består af 13 boliger. De skal bruges til andre formål.

Ældrechef Ingelise Juhl, Chef for Sundhed og Omsorg, ser frem til, at kommunens pleje af de mest krævende demente borgere i kommunen samles i Kolind.

"Det kommer til at betyde meget for både beboere, pårørerende og ansatte, at vi får moderne faciliteter i Kolind, hvor der også bliver gode muligheder for at bevæge sig udendørs," siger Ingelise Juhl.

Hun forventer, at et udbygget Frejasvænge kommer til at beskæftige 40-45 fuldtidsansatte.

"Nu er flere medarbejdere i denne sektor ikke på fuld tid alle sammen, så jeg vil tro, at Frejasvænge får cirka 60 medarbejdere," vurderer hun.

Den rigtige beslutning

Udbygningen af Frejasvænge blev besluttet politisk i 2015, hvor den lille demens-enhed i Kolind ellers stod til at skulle lukkes ned i forbindelse med politikernes beslutning om at bygge nye ældre- og plejeboliger i Rønde.

Politisk var ikke mindst SF's Kim Lykke Jensen af en de stærkeste fortalere for at udbygge Frejasvænge, og det samme var også nuværende borgmester Ole Bollesen (S), der i 2015 var formand for SÆ-udvalget (Sundhed, Ældre og Social).

"Jeg synes, at Frejasvænges udbygning er godt eksempel på, at der kan flyttes noget politisk, hvis man er standhaftig og har argumenterne i behold i forhold til embedsværkets oprindelige planer," sagde Kim Lykke Jensen til Lokalavisen ved rejsegildet.

Ole Bollesen glædede sig også over, at der var politisk flertal for at udbygge Frejasvænge.

"En bekendt af mig med bopæl i Ebeltoft og med en pårørende, der er dement, sagde det meget godt: "Jeg kører hellere til Kolind, hvor de demente borgere kan bo i boliger, der ligger i et plan, fremfor til Rønde, hvor der måske skulle have været bygget i tre plan."

En historie, som Ole Bollesen også fortalte, da han som udvalgsformand i sin tid tog første spadestik til Frejasvænges udbygning.

Det var oprindeligt Boligforeningen DjursBo, der ejede det nuværende Frejasvænge og formelt lejede de 12 værelser/boliger ud. Syddjurs Kommune stod for den daglige drift. DjursBos engagement på stedet er ophørt, og nu er det Syddjurs Kommune, der står som ejer.

Publiceret 14 June 2018 08:00