Michael Mikkelsen, Syddjurs Byråd - Dansk Folkeparti

Michael Mikkelsen, Syddjurs Byråd - Dansk Folkeparti Foto: Dansk Folkeparti

Debat: Syddjurs skal ikke være et eldorado for sandorme-fusentaster

Af
Michael Mikkelsen

Syddjurs Byråd - gruppeformand hos Dansk Folkeparti:

"Vi står foran skolernes sommerferie, og turistsæsonen nærmer sig. Der skal være sikre forhold for de badene ved Djurslands kyster. Vi har haft historisk godt vejr her i maj måned, og det trækker ekstra mange til strandene.

Forleden fik jeg og det øvrige byråd i Syddjurs en fælles henvendelse fra en bekymret borger fra Begtrup Vig.

Jeg tog kontakt til borgeren og blev informeret om, at der med motordrevne maskiner pumpes sandorme op fra sandstranden ud for et større sommerhusområde ved Begtrup vig.

Det foregår således, at ”sandormefangerne” enten ankommer i varebiler eller sejlende ind på strandene og her igangsætter motordrevne pumper og vibratorer, der skal drive sandormene op fra sandet.

Sommerhusbeboerne i området får spoleret deres nattesøvn fordi arbejdet støjer.

Jeg konstaterede ved selvsyn i søndags, at ormefangerne efterlader store huller i sandbunden, hvilket jeg også finder problematisk i forhold til badegæsterne i al almindelighed.

Havde en lystfisker kommet med en spand og en spade for at grave nogle orm op til brug for lystfiskeri, så havde sagen været af en helt anderledes karakter.

Jeg må sige, at jeg ikke blot finder det problematisk men også værende i strid med sund fornuft, såfremt det her er lovligt. Jeg fnder, det tenderer ”rovdrift” på naturen, blot fordi nogle folk vil tjene nogle hurtige og nemme penge i en fart.

Det er vel det, det her drejer sig om nemlig, at der er så mange penge i det her, at nogle bedriver den slags virksomhed på kysterne i Syddjurs Kommune. Jeg tænker også, at det ikke kan være det eneste sted i Danmark, hvor denne problematik opstår - også derfor ønsker jeg landspolitisk fokus på sagen.

Jeg syntes, at vi er nødt til at få undersøgt, om det her er lovligt.

Derfor har jeg bedt formanden for Folketingets miljøudvalg Pia Adelsteen ( DF )om at gå ind i sagen og spørge miljøministeren, om det her virkeligt kan være lovligt.

Jeg ønsker, at ministeren skal forholde sig til følgende:

1. Finder ministeren, at det er ok, at fiskeri efter sandorme foregår med motoriserede redskaber ?

2. Finder ministeren, at det er ok, at der efterlades huller i sandbunden, hvor børn kan synke ned i, fordi sandbunden ikke kan bære der, hvor der er pumpet sandorm ?

3. Er der lovregulering på området ?

4. Såfremt ikke - finder ministeren så, at der kan lovreguleres på området?

Jeg afventer ministerens svar på førnævnte spørgsmål, og jeg ser frem til, at vi kan sikre at vores badegæster ordentlige forhold i kystzonerne.

Ligeledes skal vores turister, og de der beboer sommerhusene sikres fredelige omgivelser. Det er nemlig det, Syddjurs har brug for.

Syddjurs skal ikke være et eldorado for ”fusentaster”, der spolerer naturen, Syddjurs skal være kendt for rene og gode badestrande og være et sted turister har lyst til at være."

Publiceret 25 May 2018 00:00

SENESTE TV