Landsbyer:

Dyster i den lokale sangskat

Mange byer og landsbyer har en bysang. Nogle steder er den gået i glemmebogen, mens den andre steder benyttes mere eller mindre flittigt ved festlige lejligheder. 

Fredag 15. juni bliver der lejlighed til at ryste støvet af en halv snes sange fra byer i den vestlige ende af Norddjurs kommune.

Det sker, når Blåhvalen og HATS inviterer til “Bysangs-Dyst 2018” på pladsen ved Landsbyhallen i Hevring.

I tilfælde af regn eller dårligt vejr rykker arrangementet under tag i Blåhvalen på Voer Færgevej 25.

I øjeblikket tegner det til, at dysten får deltagelse af en halv snes byer, der hver især møder op med et kor på mindst tre deltagere.

Der er ikke noget loft over hvor mange sangere hver by må have med på scenen, ligesom det også er valgfrit om man vælger at synge sin sang uden musikledsagelse eller medbringer en eller flere musikere til at bakke op om sangerne.

Arrangørerne har ikke stillet krav til sangene, blot skal der være tale om sange der kan betragtes som en hyldest til sin by og skal være skrevet af lokale folk.

Men ellers er der frit slag.

I øjeblikket arbejdes der med et deltagerfelt bestående af følgende byer: Allingåbro, Auning, Bendeskær (Lystrup Strand), Stenvad, St. Sjørup, Udby, Voer, Vivild, Ørsted og Hevring.

Men der er stadig plads til flere, så arrangørerne sender en åben invitation ud til andre byer, der har en bysang, som de gerne vil præsentere i Hevring 15. juni.

“Baduljen” spiller op

Bysangs-dysten afvikles i forbindelse med et syng-med arrangement, der også byder på musik med folkemusikgruppen “Baduljen”, der kommer fra byerne Odder og Skanderborg.

“Baduljen” består af Kai Frostholm på harmonika, Lene Isager på violin og Lars Bøegh Nielsen på guitar som er gruppens forsanger.

“Vi har spillet musik helt tilbage fra 1970èrne og har nu fundet et fællesskab omkring folkemusik fra den danske og svenske sangskat samt den fantastiske irske musik” fortæller Lene Isager.

“Baduljen” vil mægtigt gerne have publikum til at synge med på sange som “Molly Malone”, “Du lille svale”, “Whiskey in the Jar”, “Barndommens land” og “Mormors kolonihavehus” og medbringer en stak sanghæfter, som bliver delt ud til interesserede.

“Baduljen” spillet to sæt. Et før og et efter Bysangs-Dysten.

Syng-med aftenen omfatter også uddeling af årets “Græsrodspris”, der sidste år gik til Ivan Hammer Sørensen fra Ørsted.

Prisen uddeles af AktivGruppe NorddjursVest, Djursland for fuld Damp, Det Kreative Hus, Aktiv Allingåbro, Ørsted Kros Venner, FjordbyNetværket, Blåhalen og HATS - Hevring Amatør Teater Selskab.

Der er gratis adgang til sommersangs-eventen.

“Der er Michelin-stemning når Blåhvalen åbner sin lille “pop up-cafe” i forbindelse med by-sangs dysten. Vi har et begrænset menukort. Til gengæld kan vi love at maden laves og serveres med kærlighed og indlevelse. Alt tilberedes af de bedste råvarer fra lokale producenter og leverandører. Maden tilberedes over den åbne trækulsgrill og garnituren er hentet frisk fra mark og skov. Glæd dig til en anderledes gastronomisk oplevelse og mon ikke der også kommer lidt skørt gadeteater ind over tilberedning og servering”, lyder det fra chefkok Tom Bytoft, der åbner a-la-carte bestillingen kl. 18 med okse-culotte og svinekotelet som hovedingredienserne at vælge imellem.

Det blandede kor fra Allingåbro Matrosforening og Det Kreative Hus møder op med “Du skulle ta`og ta`en tur til Allingåbro, der er indspillet på plade.

Det blandede kor fra Allingåbro Matrosforening og Det Kreative Hus møder op med “Du skulle ta`og ta`en tur til Allingåbro, der er indspillet på plade.

Publiceret 16 April 2018 00:00

SENESTE TV