Smokie er på en lang turne verden rundt - på 43. år.

Smokie er på en lang turne verden rundt - på 43. år.

Koncert:

Smokie sørgede for party i provinsen

Grenaa var et af stoppene på de engelske popveteraners Danmarks-turné - og leverede varen i en fyldt sal i Kulturhuset Pavillonen

Af
Af Søren Andersen

Lang kø fredag aften uden for Kulturhuset Pavillonen i Grenaa signalerede at noget helt særligt var i vente. Billetterne var revet væk til koncerten med de engelske popveteraner fra Smokie, som her 43 år efter debuten i Bradford i Yorkshire stadig har et solidt tag i de danske fans. Og de tyske, norske, sydafrikanske, ungarske - ja fortsæt bare selv.

Det er kun bassisten Terry Uttley, der er tilbage fra den oprindelige besætning i bandet, der oprindeligt kaldte sig Smokey, men ændrede på stavemåden efter trusler om retssag fra den amerikanske sanger Smokey Robinson, men bandet har sørget for at prioritere udskiftningerne højt, så man stadig er i stand til at levere den klassiske Smokie-lyd med solid guitar og flotte vokalharmonier.

Vigtigt er det, at sangeren præsterer en lidt rusten og hæs vokal - og det job har tidligere været varetaget af Chris Norman og Alan Barton, men siden 1995 af Mike Craft.

Varmede selv op

Da bandet gik på scenen i den fyldte Centersal i Pavillonen, var det Mike Craft, der fortalte om aftenens forløb, at der desværre ikke havde været råd til et opvarmningsband, så derfor ville Smokie indlede med et mindre sæt primært med sange fra cover-albumnene, og efter 20 minutters pause, var der lagt op til en finale med en udpræget hitparade.

Så flød klassikere som “If You Think You Know How to Love Me”, “Oh Carol”, “Lay Back In The Arms of Someone” og “I'll Meet You At Midnight” ud af højttalerne. Sange fra hitperioden i 1970'erne, hvor Smokie var i stald hos Nicki Chinn og Mike Chapmann, der også skrev hits til Suzi Quatro og Sweet.

Turnerer verden rundt

Bandet turnerer verden rundt. Fra Aalborg til Australien samler de et trofast fanpublikum, men paradoksalt nok kunne de ikke lokke de herboende englændere til koncert.

“Who the fuck is Smokie”, lød kommentaren efter koncerten, da jeg spurgte et par af dem, hvorfor de ikke have købt billet.

Og det var jo en måske mindre elegant hentydning til den sang, der naturligvis fik lov at runde aftenen af. “Living Next Door To Alice” er blevet Smokies signaturmelodi - selv om den faktisk ikke var tiltænkt dem fra Nicki Chinn og Mike Chapmans side, for de gav den først til australske New World, som indspillede den i 1973, mens Smokie hittede med den fire år senere.

Sangen fik et nyt liv, da en discjockey jokede med at få publikum til at synge “Who the fuck is Alice”, så det passede ind i sangen - og den idé tog Smokie til sig og indspillede en ny version af sangen - og hittede igen.

I det hele taget har Smokie været gode til at tage andres sange til sig og give dem et twist, så mange tror det er deres egne - men det er jo også en kvalitet i sig selv.

Publiceret 14 April 2018 14:29

SENESTE TV