Kirsten Bjerg er en af de 25 lokale filmentusiaster, der nu i omkring 30 år har drevet en af landets mindste biografer. Foto: John Pedersen

Kirsten Bjerg er en af de 25 lokale filmentusiaster, der nu i omkring 30 år har drevet en af landets mindste biografer. Foto: John Pedersen

Forårsmesse:

92-årig kultur-perle trives på bedste vis

Den lever i bedste velgående. En af landets mindste biografer, der ligger i Ørsted og drives på foreningsbasis. Og så har den passeret de 90 leveår.

På Forårsmessen i Rougsøhallen er Ørsted Biograf endnu engang at finde med en stand, der præsenterer de forskellige aktiviteter, der finder sted i den fine gamle, bygning på Sygehusvej.

Og det er ikke alene traditionel fremvisning af film, der er på programmet.

Et par gange om året er der børnebiograf. Her forleden for en flok børnehavebørn fra Allingåbro og tre gange i vintersæsonen operafilm, suppleret med en god fortælling om den pågældende opera ved Inger-Lise Maarup.

Men ellers går det rigtig fint for den lille biograf, der blev indviet i september 1926 og havde 200 pladser.

Frem til omkring 1990 blev biografen drevet på almindelig privat forretningsbasis.

 

25 frivillige kører “biffen”

En kreds af lokale filmentusiaster gik ind og lejede biografen for selv at vise film, men købte siden bygningen, da det var nødvendigt for at kunne søge fonde til de bygningsmæssige renoveringer.

Den kreds af filmentusiaster, der i dag driver Ørsted Biograf, kommer fra et pænt stort geografisk område.

“Og så de meget trofaste og stabile”, konstaterer Kirsten Bjerg, der selv har været en del af biografforeningen i omkring 20 år.

25 frivillige kører på skift biografen og de faste ugentlige forestillinger. Og det er et passende antal til at løse de mange forskellige opgaver i det at drive en biograf.

I modsætning til tidligere har selv mindre biografer ikke svært ved at få de nye film.

I Ørsted har man dog valgt premierefilmene fra, da man så skal forpligte sig til at køre dem 11 gange.

Og det er der ganske enkelt ikke basis for.

Optimist for fremtiden

 

Så hellere vente de tre uger, hvor man så kan bestemme, hvor mange dage den enkelte film skal rulle over lærredet. Typisk fire dage. Og til en almindelig leje.

“Jeg ser optimistisk på fremtiden for vores lille biograf. Og det i kraft af, at der ingen lønkroner er forbundet med driften”, konstaterer Kirsten Bjerg.

En udfordring kan dog blive, hvis der kommer en ny teknik, som biografen ikke har råd til at skaffe.

“Men vi ser ikke lige nogen trussel på den front lige om hjørnet”.

Ørsted Biograf viser fast film fire dage om ugen: torsdag, fredag, lørdag og søndag.

En af de spændende film, der er på trapperne, er “Så længe jeg lever” - filmen om John Mogensen.

Kirsten Bjerg åbner muligheden for, at man her måske vil kombinere musik, film og spisning. Men det er endnu ikke afgjort.

Publiceret 14 March 2018 18:00