Landsby:

“Gjerrild skal have en købmand!”

De søger med lys og lygte efter en ny købmand i den lille landsby. Lykkes det ikke, kan det få store konsekvenser for byen.

Klokken er lidt i 10 på en torsdag formiddag, og dørklokken i købmandsbutikken i Gjerrild får lov at arbejde i et travlt tempo. Der er en jævn strøm af kunder i butikken. Og så er det endda en ret rolig start på dagen, bedyrer købmand Bit Carstensen. Med landlig beskedenhed kører det ganske fornuftigt for den lille forretning.

Men de

kæmper også hårdt for at holde sammen på den lille landsby, og lige nu ligger fremtiden for byens faste samlingssted, købmandsbutikken, et eller andet sted i det uvisse, efter Bit Carstensen har valgt at sige stop. Valget har hun truffet to og et halvt år efter, hun med rendyrket Pippi Langstrømpe-mentalitet sprang til, da butikken senest var i problemer og ikke kunne finde en person med lysten og viljen til at drive forretningen, der ikke bare fungerer som dagligvarehandel, men i lige så udtalt grad som Gjerrilds hovedpulsåre. For Gjerrild skal da have en købmand, lyder den tilbagevendende kommentar.

“Sådan var det også sidst, og der var vi i gang med at udarbejde både plan A, B, C, D og F, hvis vi ikke fandt en købmand, og til sidst sagde jeg, at så ville jeg gøre det. Det var jo lidt naivt, for jeg havde absolut ingen faglige kompetencer til at drive en købmandsforretning, men det er alligevel lykkedes os at hæve omsætningen med 1,7 millioner kroner i den periode,” fortæller Bit Carstensen.

Stopper uanset hvad

Hun har en baggrund som socialrådgiver og lastbilchauffør, så hun kan roligt give sig selv et skulderklap for, at det er lykkedes at stable en velfungerende forretning på benene. Men det har også krævet sine ofre. Det er derfor hun stopper.

Det er blevet for hårdt at være på hver dag hele året rundt, når købmandskompetencerne hele tiden er noget, man lærer hen ad vejen. Og så ligger der også et temmelig fromt ønske bag beslutningen. Et ønske om at forretningen måske kan tage det næste skridt med en anden ved roret.

“Jeg kan ikke udvikle forretningen mere med de kompetencer, jeg har. Da jeg startede, var min mission at vise, at man sagtens kan have en forretning i Gjerrild, hvis man giver den gas og er sød og serviceminded. Men nu er det blevet sværere og sværere at se mig ud af, at det slider på mig. Så har jeg bare været nødt til at sige til mig selv: 'du har gjort, hvad du kunne og givet den fuld bundgas. Nu skal der en anden til at udvikle forretningen herfra',” erkender Bit Carstensen.

I hendes optik står Gjerrild i en særdeles alvorlig situation. Indtil videre er den helt seriøse interesse for købmandsbutikken udeblevet, og hvis det ikke ændrer sig, så har byen et stort problem, mener Bit Carstensen.

“Gjerrild skal have en købmand. Det er vigtigt for at holde liv i byen. Ellers dør det langsomt ud, for tingene hænger sammen i et landsbysamfund. Men jeg stopper altså 30. juni uanset hvad. Jeg håber, jeg kan aflevere nøglerne til en ny købmand. Ellers tror jeg, at byen har et stort problem. Men det må være op til Købmandsgruppen at løse,” konstaterer Bit Carstensen.

Byen taber økonomisk

Omtalte købmandsgruppe er andelsforeningen, der ejer købmandsforretningen. Det er her en potentiel ny købmand lejer sig ind, men i øvrigt bliver helt selvstændig. Formand for Købmandsgruppen Stinne Thorup Bæk har endnu ikke nået stress-stadiet i forhold til, om det lykkes at finde en ny købmand, men hun erkender, at de lige nu står i en vanskelig situation.

“Vi er hele tiden ude med krogen for at opstøve en ny købmand, men vi er også klar over, at det hurtigt bliver sommer, og så stopper Bit. Ønskescenariet lige nu ville naturligvis være, hvis der var flere at vælge imellem, for vi skal finde en købmand, der har hovedansvaret for forretningen. Ellers kan vi ikke køre videre,” fortæller Stinne Thorup Bæk.

Det er således ikke en mulighed, at bestyrelsen i Købmandsgruppen overtager nøglerne og kører forretningen videre efter 30. juni, og derfor kan tilstanden i Gjerrild hurtigt blive alvorlig, uddyber Stinne Thorup Bæk.

“Jeg er da bekymret. Vi er en lille landsby, og vi ved, at huspriserne vil falde, hvis der ikke længere er en købmand. Der er mange, der gerne vil bo i Gjerrild, så byen er faktisk i vækst. Jeg er bange for, at det vil dræbe væksten, hvis købmanden lukker. Det handler altså ikke bare om, at man ikke længere kan gå ned og købe en liter mælk. Hele Gjerrild kommer til at tabe økonomisk på det, så jeg er da bange for, at det er et korthus, der lige så stille vælter, når man fjerner det første kort,” siger Stinne Thorup Bæk.

Publiceret 12 March 2018 10:20

Lokalavisen Folkebladet nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Folkebladet
SENESTE TV