Zacho Andersen er hjemløs, og med EHS i bagagen er det vanskeligt for ham at finde et egnet sted at være. Da Lokalavisen hørte fra ham i sidste uge, var han på Sjælland.

Zacho Andersen er hjemløs, og med EHS i bagagen er det vanskeligt for ham at finde et egnet sted at være. Da Lokalavisen hørte fra ham i sidste uge, var han på Sjælland.

Masteflygtninge må undgå trådløse net

Zacho Andersen søger mod steder, hvor han ikke generes af stråling fra elektromagnetiske felter som trådløse netværk

Af
Anette Bonde

En tirsdag eftermiddag på redaktionen. Det banker på, og ind træder en høj, ranglet ung mand med en rygsæk på ryggen og et par bæreposer i hænderne.
“Undskyld jeg forstyrrer. Jeg kom lige forbi og vil gerne fortælle min historie.”

Masteflygtning

Zacho Andersen har haft en broget opvækst. Ikke altid lige morsom, lader det til. Med ophold på skiftende bosteder og en erhvervsskade med cellulosefortynder på ét af dem. Det har alt sammen mærket ham i større og mindre grad.
Allerede i 1993 fik han nogle reaktioner, som han selv tilskriver det trådløse samfund, men da 3G-netværket blev udbredt i 2003, blev han for alvor ramt. Han hører nemlig til de 3-10 procent, der er særlig følsomme overfor elektromagnetisk stråling.
“Masteflygtning.”
Sådan betegner Zacho Andersen selv sin situation.

Advarsler i udlandet

Det danske sundhedssystem betragter lidelsen som en sygdom, der skal medicineres væk, fortæller Zacho Andersen. Men på EHS-foreningens hjemmeside (EHS er en forkortelse for Elektro Hyper Sensitivitet) kan man læse, at 1500 franske læger kræver lovændring for at beskytte befolkningen mod stråling, at den belgiske sundhedsminister vil forbyde salg af mobiltelefoner til børn, og at Sveriges mest anerkendte strålingsforsker advarer mod brug af iPads, tablets, smartphones og øvrigt trådløst udstyr til undervisningsbrug i skoler. I maj 2011 opfordrede Europarådet de 47 medlemslande til i videst muligt omfang at reducere den radiofrekvente stråling fra trådløs telekommunikationsteknologi, befolkningen udsættes for.
Zacho Andersen er hjemløs i dag og forsøger at undgå steder med for høj elektromagnetisk stråling. Men det er vanskeligt.
“Som hjemløs er jeg afhængig af støtte fra det offentlige, og de bestemmer, hvor jeg skal bo. Tit er det netop steder med høj belastning.”

Ifølge EHS-hjemmesiden kan EHS-ramte blandt andet reagere på mobilmaster, radio-/TV-sendere, højspændingsledninger, radar, mobiltelefoner, smartphones, tablets, trådløst net/WiFi, Bluetooth, trådløse telefoner/headset/DECT basestationer og andet trådløst udstyr, mikrobølgeovn, laser/scanningsudstyr, IT-udstyr, TV, radio, clockradio, højttalere, lysstofrør, el-sparepærer, strømforsyninger/transformere, el-køkkenmaskiner, køleskab, vaskemaskine, tørretumbler, vandseng, elevationsseng, solarium, bil, bus, tog, solcelleanlæg, overvågningsudstyr og kraftige magneter.

Publiceret 21 December 2013 11:20