Foto: Rigspolitiet

Retarderet dreng fra Norddjurs forsøgte at bortføre børn fra børnehaver: Dømt til anbringelse på ubestemt tid

Nu 20-årig mand dømt for vold mod offentligt ansatte, blufærdighedskrænkelse af børn og for at have forsøgt at bortføre børn

En 20-årig mand er fredag blevet dømt for flere tilfælde af vold mod offentligt ansatte, for blufærdighedskrænkelse af børn og for fire gange at have forsøgt at bortføre børn fra børnehaver i Brabrand. Det oplyser Østjyllands Politi i en pressemeddelelse.

"Han gik ind i børnehaverne, pegede og sagde, at han skulle have et bestemt barn med. Han kunne dog ikke sige noget om, hvem barnet var, og det er heller ikke kommet frem under retssagen, hvad han ville med barnet,” siger anklager Laura Simoni Pedersen.

Det lykkedes ikke for ham at bortføre nogle af børnene, da pædagoger i alle fire tilfælde greb ind. Episoderne fandt alle sted for snart fire år siden, i marts 2015, hvor han var 16 år. Det viser anklageskriftet, som Lokalavisen Aarhus har fået aktindsigt i.

Den 6. marts troppede han op hos Det Nye Børnehus på Gudrunsvej i Brabrand og senere hos Viben på Jettesvej i Brabrand. Den 12. marts forsøgte han sig atter hos Det Nye Børnehus, og 19. marts igen hos Viben.

Den nu 20-årige mand blev også dømt for flere tilfælde af vold mod medarbejdere på de forskellige opholdssteder, han har været tilknyttet. Han har blandt andet slået en ansat i hovedet og kastet stole efter en anden. Han er også dømt for forsøg på grov vold ved at have hældt afkalkningsmiddel i kaffe, som han gav til en medarbejder.

"Det blev heldigvis kun til forsøg på grov vold, da kaffemaskinens varmelegeme havde neutraliseret midlet, så medarbejderen slap uden alvorlige skader. Medarbejderen er dog stadig mærket af episoden," siger Laura Simoni Pedersen.

Han blev desuden dømt for to tilfælde af blufærdighedskrænkelse mod to piger.

Stærkt retarderet

Den unge mand har boet på en døgn- og aflastningsafdeling for børn og unge i Norddjurs Kommune. I forbindelse med sagen er han blevet mentalundersøgt og betegnes som mentalt retarderet i høj grad. Han blev derfor dømt til anbringelse i en institution for personer med vidtgående psykiske handicap, så han efter bestemmelse fra kommunen kan overføres til en sikret afdeling.

Retten besluttede at, der ikke skulle fastsættes en længstetid for anbringelsen.

"På baggrund af mentalundersøgelsen og udtalelser fra retslægerådet mener jeg, at det er den helt rigtige foranstaltning, så det kan jeg jo kun være tilfreds med," siger anklager Laura Simoni Pedersen.

Den 20-årige mand overvejer, om han skal anke dommen.

jr

Publiceret 25 January 2019 14:55